Áprilisi tél, útlezárások országszerte

Áprilisi tél, útlezárások országszerte

Szokatlanul hideg időjárás érkezett hazánkba, az ország középső részén erősen havazott délelőtt. Utakat kellett lezárni országszerte és több ezer embernél van áramszünet. A Meteorológiai Szolgálat szerint a havazást okozó ciklon csütörtökön hagyja el hazánkat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a Mátrában 10-15 centiméteres hó esett, az előrejelzések szerint azonban a magasabb hegyekben akár 50 centiméteres hóréteg is kialakulhat.

A térség főútjain is nehezíti a közlekedést a havazás, több helyen kidőlt fák, leszakadt faágak is akadályokat képeznek.

A Pilisben számos turistaút nem járható, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a napokban ne menjenek a 300-400 méter fölötti erdőkbe.

Lomniczi Gergely szóvivő az MTI-vel szerdán azt közölte: a hegyvidéki területeken a hóréteg nem olvad el. A hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák meghajlanak, további terhelés esetén kidőlhetnek, eltörhetnek. A balesetveszélyt a helyenként felerősödő szél is fokozza.

A figyelmeztetés érvényes a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira.

Az erdőgazdaság webkamerákat üzemeltet a Pilis-tetőn, a Prédikálószéken és a Hármashatár-hegyen. A felvételeken látható a hegyekben uralkodó időjárás, így a kirándulók megalapozottabb döntést hozhatnak indulás előtt.

Eközben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  közölte, hogy Bács-Kiskun megyében harminc településen 24 ezer fogyasztási helyen van probléma az áramszolgáltatással.

Ukrajnában 15 településen nincs áram.

Az OMSZ közleménye szerint a felettünk lévő ciklon csütörtökön fokozatosan délkelet felé helyeződik át. Már kevesebb lesz a csapadék, de a hőmérséklet alakulásában még nem várható lényeges változás; folytatódik a hideg, szeles idő.

Fotó: idokep.hu

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.