Felújítják a tatabányai Tulipános Házat

Felújítják a tatabányai Tulipános Házat

A kormány a Modern városok program keretében 1,4 milliárd forinttal támogatja az 1920-as években Tatabányán épült bányatiszti kaszinó, a Tulipános Ház felújítását.

Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hozzátette, a munkálatok 2017 második felében megkezdődhetnek. A beruházás része annak a 2020-ig felhasználható 40 milliárd forintos keretnek, amelyről a kormány megállapodást kötött a megyeszékhellyel.

Bencsik János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a Tulipános Ház mellett fel kellene gyorsítani a szintén rossz állapotban lévő, száz évesnél idősebb egykori bányakórház felújítását, az épületben egyházi gimnázium kezdhetné meg működését.

A képviselő kiemelt fontosságúnak nevezte továbbá, hogy elkezdődjön a megyeszékhely vasútállomásának felújítása, amely a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházása, valamint megtörténjen a tatabányai ipari park közlekedési hálózatának fejlesztése, tízezer munkavállaló érdekében.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester a Tulipános Házról szólva kiemelte: “a tatabányaiak nagy többsége sohasem látta belülről az épületet, melyet a felújítás után visszaadunk a város lakóinak. Az egykori kaszinóban közösségi teret, a bányászatot bemutató múzeumot és interaktív játszóházat alakítunk ki” – tette hozzá.

A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette. Stílusa alapján a szecesszióba visszanyúló magyaros építészet egyik példája, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve.

A Toroczkai Wigand Ede tervei alapján készült, háromezer négyzetméretes palotát a világháború végéig bányatiszti kaszinóként, azt követően pártbizottsági székházként, majd vállalati telephelyként használták.

Az ingatlant az 1990-es években egy bank szerezte meg, majd többször is gazdát cserélt. A tulajdonváltások közben rövid időre őrizetlenül maradt műemlékből minden, színesfémként vagy más módon hasznosítható érték eltűnt. A huszonkét évig fűtetlenül és bezárva álló épületet az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg, saját forrásaiból.

(Forrás: MTI)

 

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.