https://www.mfb.hu/maganszemelyek/lakossagi-energiahatekonysagi-hitelprogram-t32-p32?utm_source=o2hir&utm_medium=banner&utm_campaign=1805-LAK
Trump lett az USA elnöke

Trump lett az USA elnöke

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt bejelentette, hogy győzelmet aratott az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon már gratulált neki.

Megválasztását követő első, helyi idő szerint szerda hajnali beszédében Trump saját szavai szerint gratulált Clintonnak, aki – mint fogalmazott – a kampányban kemény harcot folytatott. Trump hangsúlyozta: köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazokért a szolgálatokért, amelyeket az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében  tett.

A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. “Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell” – jelentette ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és – mint fogalmazott – az amerikai álom megújítását ígérte.
A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, és kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt.

Az eredmény megosztotta a világ vezető hatalmait. A német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen szerint a republikánus jelölt győzelme súlyos megrázkódtatás, ugyanakkor szerinte a győzelem nem Trump személyének, hanem a washingtoni politikai vezető réteg ellen szól.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor szerda reggel közösségi oldalán gratulált Trumpnak. Angol nyelvű üzenetében azt írta: “micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.” Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, Magyarország készen áll az együttműködésre. A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség.

Trump győzelméhez gratulált a Martin Schultz, az Európai Bizottság elnöke is. Hozzátette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így “megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét”.

 

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.