Újabb értékek kerültek a megyei értéktárba

Újabb értékek kerültek a megyei értéktárba

A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság közelmúltban tartott ülésén tovább bővült a megyerikumok köre.

A megyei értékek, azaz a „megyerikumok” közé került:

  • dr. Barsi Ernő életműve
  • barokk esküvő
  • sopronkövesdi pünkösdi rózsakert
  • gradistyei horvát kultúrkör Győr-Moson-Sopron megyei értékei (összevont értékkategória)

Döntöttek arról is, hogy dr. Veres András megyéspüspök úr javaslatára a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság kezdeményezi – a megyei értéktárban már szereplő – Szent László herma felvételét a kiemelt nemzeti értékek közé.

Indoklásként elhangzott, hogy a „Szent László hermának, mint nemzeti szakrális kincsnek az értékét, jelentőségét mindannyian ismerjük, magunkénak tudjuk. Szent László – Szent István mellett -a legnagyobb országépítő volt, aki megteremtette a Kárpát-medencében élő népek együttműködését. A Győr-Moson-Sopron megyében élők számára a „lovagkirály” személye kiemelt jelentőséggel bír, hiszen Szent László koponya ereklyetartójának hiteles másolatát Győrött őrzik. Ennek köszönhető, hogy László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László Emlékév egyik központi helyszíne Győr városa. Az uralkodó életének és művének széles körű megismertetése, a nevéhez és tevékenységéhez fűződő hagyományok ápolása és továbbadása az emlékév legfontosabb célja.

Mindezen törekvésekhez kapcsolódva a legalkalmasabb és legméltóbb időpontnak tartjuk az emlékévet arra, hogy felbecsülhetetlen szakrális kincsünket, a Szent László hermát felvételre javasoljuk a kiemelkedő nemzeti értékek közé.”

Az ülésen dr. Pető Péter, a testület elnöke tájékoztatta a bizottság tagjait a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár által végrehajtott legutóbbi hungarikum pályázat sikeres teljesítéséről.

 

forrás: infomovar

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.