#
#
A Szolnoki járás látnivalói

A Szolnoki járás látnivalói

Jász-Nagykun-Szolnok megye területén található Szolnoki járás biztosít otthont a megyeszékhely Szolnok városa számára. A járás körzete öt város és tizenhárom község közigazgatásáért felelős, amelyek közül némelyik egészen kimagasló jelentőségű látnivalókkal is kecsegtet az ebbe a térségbe vetődő turisták számára.

A Szolnoki járás gazdasági szerkezetét főleg a könnyűipari vállalatok határozzák meg, turisztikai lehetőségei pedig a vidék síkságjellege miatt leginkább ember alkotta látnivalók formájában öltenek alakot, de ugyancsak meghatározó szerepet tölt be, mind a gazdaság, mind a turizmus életében az itt futó Tisza és mellékágainak folyóvize.

Az egész megye területére jellemző volt korábban a fejlett mezőgazdaság a napsütéses órák magas számának és a térség vízrajzának köszönhetően, napjainkra a különböző iparágak elterjedése miatt ez a tevékenység némileg háttérbe szorult. A nagymértékben elterjedt feldolgozóipari vállalatok látják el munkalehetőségekkel legnagyobb számban a járás, de az egész megye lakosságát is egyaránt. Ezekről az állásokról a Szolnok munka azonnal nevű weboldalon tájékozódhat. Így az ilyen vállalatok termelőtevékenységéhez szorosan kapcsolódó adminisztráció terén fokozott kereslet mutatkozik a munkavállalók iránt.

A megyeszékhelyi járás települései azonban külön-külön is tartogatnak említésre méltó lehetőségeket, amelyek jelentős mértékben növelik a térség idegenforgalmát. A Szolnok-Túri-sík kistáján, a Tisza folyó egyik kanyarulatánál található Martfű városa. Területén pedig nem csupán a cipőgyár és a sörgyár bír kimagasló jelentőséggel, de kastélyszálló, gyógyfürdő, uszoda és kemping is várja az a kikapcsolódásra vágyó idelátogatókat.

A Tisza bal partján fekvő Rákóczifalva városa is tartogat egy-két lehetőséget az élmények szerzésére. A Szolnoki ártér területén található település látnivalóinak sorában tanösvények és faluházak, illetve közösségi ház találhatók. Illetve egy Macimúzeum plüssmedvékből álló állandó kiállítását is megtekinthetők a játékok iránt érdeklődő turisták, főleg a gyerekekkel utazók számára ajánlott elfoglaltság.

A jó minőségű cseresznyéjéről híres Nagykörű települése más természet adta jelenségek otthonaként is ismert. A kérészek júniusi rajzása itt is alaposan megfigyelhető jelenség. Emellett fesztivál is található a település programkínálatában, amelynek legfőbb attrakciója a minőségi helyi cseresznye.

A járás kisebb települései közül azonban toronymagasan kiemelkedik lehetőségeivel a megyeszékhely Szolnok városa. Az Alföld közepén fekvő település jelentős programkínálattal, számon ember alkotta látnivalóval és természeti jelenségekkel egyaránt kecsegtet az idelátogató turisták számára. A minden év nyarának első hónapjában esedékes kérészek násztánca köré egész kulturális rendezvénysorozat és még egy modern építészeti remek is épült. Emellett Szolnok híres a belvárosában természetesen kialakult molnárfecske telepéről. Több színház, művelődési ház és kulturális központ is fellelhető a térségben. És számos idénynek megfelelő rendezvényt is tartanak a város területén.

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.