Áradnak térségünk folyói

Áradnak térségünk folyói

Győrben már elöntötték a folyók a rakpartot, ám épületeket nem veszélyeztet a víz, csak az ingyenes autóparkolás és a kutyafuttatás lehetősége szűnt meg a belváros több részén. A Duna Nagybajcsnál ma reggel elérte a 6 méteres magasságot, így el kellett rendelni a harmadfokú készültséget. Az árhullám akár egy hét alatt is levonulhat, hiszen Németországban már intenzíven apad a folyó. A magyar szakaszon viszont leghamarabb vasárnapra várják a szakemberek a tetőzést.

 

Janák Emil az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az Oxygen Mediának elmondta, hogy a Dunán egy jelentős árhullám indult el az osztrák szakaszon, és ehhez szlovákiai árhullámok is csatlakoznak. Hozzátette: jelentős vízszintemelkedés várható térségünkben.

 

A Bécsi-medencében újabb árhullámok indultak el a kisebb folyókon. A Duna előrejelzések szerint ma dél körül tetőzik Kienstock térségében, ezt követően itt intenzív apadás várható. A Morva Csehországban lassan apad, Szlovákiában tetőzés közeli állapot van. Vágnál ma reggel ugyancsak ez lesz a helyzet.

 

A Mosoni-Duna-Rábca menti árvízvédelmi szakaszán, a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz alsó gátőrjárásain, valamint a Győr (Likócstól)-Koroncói és a Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakaszokon I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. A Vének-Dunaszentpáli árvízédelmi szakaszon szintén I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

 

A Dunán levonuló árhullám miatt a Duna menti Belvízvédelmi szakaszon I. fokú belvízkészültség van elrendelve.

 

Bőnynél tetőzött a vízfolyás 292 cm vízállással. A szakemberek szerint várhatóan több mint két napra lesz szükség arra, hogy a mederbe visszahúzódjon a vízfolyás. A településen éjszaka nyugalom volt, a védekezésre kirendelt erők – így a vízügyi szakemberek is – folyamatosan figyelték a területet.

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.