http://csalad.hu/
Az Év Fája 2013

Az Év Fája 2013

A nevezett fák közül egy szakmai zsűri választotta ki azt a 12 fát, melyekre most az online vetélkedő keretében bárki szavazhat. Az Év Fája versenybe immár 2010 óta neveznek olyan fákat a körülöttük élő közösségek, melyek valamiért fontosak a számukra. Az Ökotárs Alapítvány által négy éve kezdeményezett versenyben eddig több, mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a közönségnek a szervezők. A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős Fa” címet egy olyan fa nyeri el melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A másik különdíjat pedig az Országos Erdészeti Egyesület fogja átadni, egy általa választott fának a döntősök közül.
A verseny győztese elnyeri az Év Fája címet, melyhez egy egészségi állapot felmérés és kezelés is jár: egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.
A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfakoldalon szeptember 10-én indul, és november 5-én fejeződik be. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állását az utolsó napokban rejtett lesz. A verseny eredményét a hivatalos díjátadó alkalmával teszik közzé.
A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen idén már másodszor nyerte el magyar fa az Év Fája címet. 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes 7 ország jelöltjei közül!
Idén különlegesen sokféle és érdekes fa került a döntőbe: egy kocsányos tölgy, egy eperfa, két körtefa, egy berkenye, két hársfa, egy ostorfa, egy platán, egy nyárfa, egy szil és egy szelídgesztenye, az alábbiak szerint:
Nyíregyházi fehér nyárfaFrakk fája (nyugati ostorfa) – VecsésMesebeli vén vackor (vadkörte) – GödöllőA basafa (kocsányos tölgy) – NagykőrösTapsonyi öreg szilfaŐsöreg tabáni eperfa – BudapestZalaegerszegei szelídgesztenyeKeleti platánfa a Szamos mellett – TunyogmatolcsÁrpával érő körtefa Solymáron300 éves berkenyefa TelekibenA mi hársunk (kislevelű hárs) – GyönkAz abaújvári két hársfa

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.