Elkezdődött a XVIII. Barokk Fesztivál

Elkezdődött a XVIII. Barokk Fesztivál

A Tatai Barokk Fesztivál ismét változatos programokkal: koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal és könyvbemutatóval várja az érdeklődőket augusztus 17. és 24. között.

 

A Kuny Domokos Múzeum a programsorozat megnyitásaként kettős kiállítással készült az idén már 18. fesztiválra. “A barokk tér születése” című tárlaton Tata főterének múltját mutatják be. A Kossuth tér 2015-ös rekonstrukcióját megelőzően zajlott a város egykor itt álló, és 1778-ig használt középkori templomának feltárása. Miután a templom a 18. században szűknek bizonyult, és nem tudta megtestesíteni az Esterházy család reprezentációs törekvéseit sem, új, nagyszabású plébániatemplom építéséről, a középkori egyház helyén pedig egy tér kialakításáról rendelkezett a gróf. A tágas piactéren a hajdani templom emlékét egy Immaculata-emlék jelöli. A templom feltárásának eredményeit mutatja be az egyik kiállítás, míg a másik tárlat az Immaculata-oszlop készítéséről, jelentéséről szól. A tárlatokat a megnyitón Kövesdi Mónika művészettörténész, és Schmidtmayer Richárd régész-történész, igazgató mutatta be a közönségnek.

A Barokk Fesztivál programjából ebben az évben sem maradhat ki a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus, melyet 11. alkalommal szerveznek meg a városban. Dezső Marianna kurzusigazgatója elmondta: – egy hét alatt kilenc rendezvényen is részt vehetnek a művészetbarátok Tatán. A mesterkurzus szellemisége továbbra sem változott, sikerességét mutatja, hogy 2017-ben is nagyon sokan élnek a szakmai program lehetőségével, hiszen 42 növendék jelentkezett, a világ számos pontjáról. Európa országain kívül a tatai mesterkurzuson részt vesznek diákok Ecuadorból, Írországból, Dél-Koreából és  Japánból. A kurzus az elmúlt években számos magyar tehetségnek adott lehetőséget arra, hogy külföldön folytassa tanulmányait – ez is mutatja, hogy a tatai program komoly lehetőség, ugródeszka lehet a fiatal muzsikusoknak – tette hozzá Dezső Marianna.

A mesterkurzus ifjú tehetségeit a Barokk Fesztivál programjain számos alkalommal hallhatja a közönség, de a hagyományokhoz híven egy nagyszabású gálakoncerten közösen is bemutatkoznak majd, augusztus 24-én 19 órától a Kapucinus Templomban.

Részletes program:

Barokk Fesztivál program-2017

 

forrás: tata.hu

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.