http://www.kultkupa.hu
Gimnázium lesz a bányakórházból

Gimnázium lesz a bányakórházból

A kormány támogatja a tatabányai önkormányzat tervét, miszerint az 1900-ban épült bányakórházból katolikus gimnáziumot alakítsanak ki. A 3,5 milliárd forintos fejlesztés kedvezményezettje a Székesfehérvári Egyházmegye – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A támogatást három évre elosztva ítélik oda, biztosítására a Modern városok program forrásaiból csoportosítanak át összegeket az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása költségvetési sorára.

A kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a támogatás biztosítása érdekében nyújtson be előterjesztést a Modern Városok Program Bizottság részére, és a források megítélése esetén létesítsen támogatási jogviszonyt a Székesfehérvári Egyházmegyével.

A harminc éve üresen álló, romos ingatlant a kormány 2016 őszén adta a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába.

A Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat 1900-ban építette a tatabányai bányakórházat, amely a város egyik legrégibb középülete.

Az ingatlan hosszabb ideig a megyei önkormányzaté volt, több alkalommal próbálták értékesíteni, Időközben a ház teljesen leromlott, helyenként életveszélyes állapotúvá vált.

A gimnáziummá alakítás terveit Tatabánya főépítésze, Damokos László készítette. Korában az MTI-nek elmondta, az épületben egy 4 szaktanteremmel kiegészített 12 osztályos gimnázium helyezhető el az ingatlan alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A Székesfehérvári Egyházmegye püspöke a tatabányai a Szent Margit Általános Iskola igazgatóját bízta meg a leendő gimnázium helyi ügyeinek képviseletével.

Turzáné Papp Erika tájékoztatása szerint családias hangulatú gimnáziumot kívánnak kialakítani, ahol 8 osztályos és 4 osztályos képzés is zajlik majd.

Az egyházmegye a Szent Margit Általános Iskolát és a gimnáziumot közös igazgatással tervezi, az oktatás az új intézményben reményeik szerint a 2019/2020-as tanévben kezdődhet el.

A kórház a száz évvel ezelőtti bányásztelepülés központjában, a mai Óvárosban épült. Közelében található a Jászai Mari Színház, Népház, a Tiszti Kaszinó, a Szent István templom és a település első községházája.

A középületeket a századfordulón a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat emelte. A város vezetése elkötelezett az Óváros régi arculatának helyreállításában, megújult a színház, a volt községháza, a környék közparkjai és korhű állapotába állítják vissza a Tiszti Kaszinót, szintén kormánytámogatással.

(MTI – fotó: Puskás Alexa, Kemma.hu)

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.