http://www.kultkupa.hu
Ha szeretnél otthonosabb lakást, szerezz be dísznövényeket!

Ha szeretnél otthonosabb lakást, szerezz be dísznövényeket!

A házunk belső terének berendezése nem egy könnyű feladat. Egyrészt legyen otthonos, másrészt legyen praktikus. Az interneten számos ötlettel találkozhatunk, most összegyűjtöttem párat egy helyre. Sokszor megesik, hogy a szoba túlságosan kicsi. Ebben az esetben a dísznövények nem férnek be, mert zsúfoltságérzetet keltenek. Azonban ha van a tarsolyunkban pár tértágító trükk, akkor észrevétlenül csinálhatunk helyet ezeknek a szobanövényeknek.

Az egyik legjobb térnövelő trükk a falak színével való játék. Felül legyen fehér, oldalt halványszínű, a padló pedig lehet sötétebb. A tapéták terén érdemes olyat választani, amelyen óriási méretű minták vannak, ezzel is hasonló hatást érünk el. Ha a szobánk nagyon pici, akkor a praktikusság az elsődleges szempont. Érdemes az ilyen helyiségekbe nagyméretű tükröket vásárolni, ezzel optikailag szélesítjük a teret. Sokszor az is segít, ha a fali polcok mellett döntünk a komódok és nagy szekrények helyett. A számítógépasztalunkra szánt dolgok nagy részét felszerelhetjük a falra is akár, mint a led monitort, a hangfalakat, így egy sokkal keskenyebb asztalfelület is elegendő lesz. A billentyűzetet például érdemes kihúzható asztalkán tárolni, hiszen pillanatok alatt el is tudjuk tüntetni, így máris felszabadul a hely, a felette lévő asztallapra pedig pakolhatunk mást, esetleg egy apró dísznövényt. Az asztal két szélén lévő komód részt érdemes minél praktikusabban kialakítani.

Az ágy alsó részét érdemes kihúzhatós fiókkal felszerelkeztetni, így oda is pakolhatunk ruhákat. Sokszor egy megemelt ágy is csodákra képes, alatta ugyanis lehet íróasztalt berendezni. A dísznövények nagyban segítik az otthonossá tételt, de otthonra emlékeztető tárgyakat is beszerezhetünk. A dísznövények legnagyobb előnye, hogy jól bírják az árnyékot, nem is olyan vízigényesek, ráadásul nagyon jó hangulatot árasztanak. Na és persze a konyhában is jó szolgálatot tehetnek, ugyanis számos fűszernövényt ültethetünk cserépbe, így már csak pár nyisszantás és élvezhetjük is a finom ízüket az ételben. Ültessünk csírákat is, ezeket salátákra téve fogyaszthatjuk. A rozmaring, a petrezselyem, a bazsalikom remek fűszernövények, a mentáról ne is beszéljünk, amelynek nagyon jó hasznát vesszük. A búzafű is nagyon egészséges, ám nagyon oda kell figyelni az öntözésnél. Kisebb paradicsomok, paprikák (chili) is termeszthetőek, de más saláta alapanyagot, mint a spenót is ültethetünk a konyhába.

De a dísznövények a teraszon és a kertekben is megállják a helyüket, úgyhogy bátran vásároljunk csüngő virágokat, nagyszerű lehet kerítés helyett egy sövény, vagy egy szépen virágzó díszfa. Visszatérve a belső terekre, magával a falak mozgatásával és a nyílászárók elrendezésével is optikailag csalhatunk a lakás arányain. Az ilyet azonban érdemes szakemberre bízni, hiszen az ő tapasztalata és tudása nagyban megkönnyíti a gondolkodást. Ez a szakember egy építőmérnök, vagy belső építész. Hasonló a munkakör a lakberendezőhöz, azonban itt szerkezeti tervek alapján történik a berendezés, tehát alaposabb munkát igényel és nem is annyira a külsőségekre megy. Miskolcon nagyon színvonalas egyetem található, ahol a mérnöki végzettség bármely változata megszerezhető, elsősorban műszaki irányultságúak. Érdemes megjegyezni, hogy Miskolc gazdag munkalehetőségekben is, amennyiben szeretné megtekinteni, ezen az oldalon megteheti. Egy jó dísznövénykertésznek mostanában mindig akad munkája, mivel nagyon divatos lett a dísznövénytartás.

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.