http://csalad.hu/
Kiemelkedően teljesít a magyar ipar

Kiemelkedően teljesít a magyar ipar

Márciusban kiemelkedő, 8 százalékos növekedést ért el a magyar ipar. Idén 5 százalékos emelkedésre van kilátás, de az esetleges kereskedelmi háború továbbra is rizikót jelent. 

Újabb lendületes növekedéssel zárta a márciust a magyar ipar: a termelés – éves összevetésben – 8 százalékkal nőtt. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss adatokat értékelve elmondta: „Az emelkedésben szerepet játszik a bázishatás, 2018 márciusában ugyanis visszaesés volt az iparban, így alacsonyabb teljesítményhez képest jött az idén márciusban elért többlet.” Az idén egyre gyorsabban nőtt az ágazat. A januári 4,4, valamint a februári 5,9 százalékos növekedés után elért márciusi 8 százalékos bővüléssel együtt az első negyedévben 6,2 százalékkal nőtt a termelés.
A szakember szerint az első háromhavi adatok azt mutatják, hogy az iparban megjelent új kapacitások kompenzálják a lanyhább külső keresletet, amely elsősorban az európai gazdaság lassulásából adódott. Ráadásul a következő időszakban újabb támogatást kaphat az ipar, miután több külföldi cég akkumulátorgyárat épített, ezek pedig várhatóan 2019 és 2021 között indítják el a termelést.

Németh Dávid elmondta, ha az európai gazdaságban nem jön további erőteljes lassulás, akkor a magyar ipar elsősorban a már említett többletkapacitásoknak köszönhetően 5 százalék közeli növekedéssel zárhatja a 2019-es évet.
A szakember azonban hozzátette, továbbra is kockázatot jelent mind a magyar, mind az európai ipar szempontjából az estleges nemzetközi kereskedem alakulása. Május elején ugyanis kiújultak a nemzetközi kereskedelmi háború miatti félelmek. Az Egyesült Államok megemelné a Kínával szembeni vámokat, a piac pedig attól tart, hogy az Egyesült Államok az Európával szembeni vámszabályozást is megszigorítja. Ha pedig ez valóban bekövetkezik, az elsősorban az autóipart érintheti, ami a magyar ipar és gazdaság teljesítményét is negatívan befolyásolhatja.

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.