#
Lassult az ingatlanárak növekedése Győrben

Lassult az ingatlanárak növekedése Győrben

Bár a megyeszékhelyek közül továbbra is Győrben a legdrágábbak az ingatlanok az átlagos négyzetméterárat tekintve, a piacon lassulás figyelhető meg, ez derült ki az ingatlannet.hu elemzéséből. Jelenleg a panellakások négyzetméter árai akár magasabbak is lehetnek, mint egy családi házé.

A különböző lakóingatlan típusok átlagos négyzetméterára Győrben

Az utóbbi években komoly növekedés volt megfigyelhető hazánkban az ingatlanpiacon. Rengeteg városban tovább folytatódik a növekedés, azonban jelenleg Győr kivétel ezalól. A nagyvárosok közül itt figyelhető meg a legkisebb növekedés, a legnagyobb pedig Zalaegerszegen és Veszprémben. Azonban ez ne tévesszen meg senkit, attól még, hogy a növekedés itt a legalacsonyabb, Győr továbbra is a legdrágább megyeszékhely. 2018 szeptemberében az eladó panellakások átlag négyzetméter ára 334 ezer Ft, amely még a családi házak négyzetméter árát is meghaladja. Győr kiemelkedő helyzetben van hazánkban, mivel itt helyezkedik el az Audi autógyár, valamint igen közel van Ausztriához, így sokan úgy döntenek, Győrben fognak élni, viszont az osztrák határon túl vállalnak munkát, például Bécsben. Ám az ország nyugati felén fekvő megyeszékhely, valamint egy keleti kis város ingatlanárai között hatalmas különbségek lehetnek. Ez azt okozhatja, hogy ha például munkavállalás miatt költözne valaki Győrbe egy kisebb településről, szinte lehetetlen, mivel előfordulhat, hogy saját ingatlanja mindössze negyed annyit ér, mint egy győri ingatlan.

 

győr

További bővülés

Talán ezen segíthetnek az ingatlan hitelek. 2017-ben az eddigi legkedvezőbb kamatokkal lehetett hitelhez jutni, így egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Ennek következtében 2018 első felében 53 ezer lakáshitelt engedélyeztek 404 milliárd forint értékben. Valamint, ugyanebben az időszakban, mint egy 48%-al növekedett a hitelek összege az ezt megelőző év ugyanezen időszakához képest. A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakások vásárlása dominált, három folyósított lakáshitelből kettő ezt a célt szolgálta. 2018 I. félévében a használtlakás-vásárláshoz folyósított hitelek összege 277 milliárd forintra bővült, ami 42%-kal több mint egy évvel korábban. A 2016-ban elindított otthonteremtési program is tovább élénkítette a lakáspiacot. 2018 első felében több mint 14 ezer családnak folyósítottak otthonteremtési kedvezményt, összesen 29,8 milliárd forint értékben. Ezeknek köszönhetően a kiadott építési engedélyek száma is tovább nőtt.

Győr és környéke

Bár Győr az egyik legdrágább város az ingatlanpiac szempontjából, mégis nagy eltérések lehetnek a város egyes részein vagy akár a környező falvakban. Győr egyik legkedveltebb része Adyváros. Itt jelenleg egy panellakás 15 millió Forinttól kezdődik, vagyis a négyzetméterár átlagosan 334 ezer Forint. Családi házak terén például kedvező árakkal találkozhatunk Abdán és Győrszemerén. Előbbi esetében jelenleg 178 ezer Ft átlag négyzetméter árral számolhatunk, míg utóbbinál ez 171 ezer Forint. Jelenleg az eladó családi házak Győrben átlagosan 274 ezer Forintos négyzetméter áron kaphatóak, a megyében pedig találkozhatunk még ennél is magasabb árakkal. Mosonmagyaróváron például 2018 első felében 8%-os volt a növekedés az azt megelőző év ugyanezen időszakához képest. Így ott jelenleg a családi házak átlagos négyzetméter ára 335 ezer Ft. A panellakások árai is tovább növekednek, 2018 szeptemberében az átlagos négyzetméter ár 318 ezer Ft.

Tehát összességében Győr még mindig az egyik legdrágább város az országban, azonban az ingatlanárak mérséklődni látszódnak, így érdemes lehet újra körülnézni a piacon és tájékozódni a különböző lehetőségeket illetően.

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.