#
Megkezdődött a lehalászás

Megkezdődött a lehalászás

Az eddigiektől eltérő módon halásszák le idén a halakat az Öreg-tóból, Tatán. 

Tatán az Öreg-tó melletti várárokban megkezdődött a halállomány kitermelése. Lévai Ferenc, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. együttműködő szakmai partnere elmondta: 1200-1300 mázsa halra számítanak. Az idei lehalászási módszer egyik célja, hogy ne kelljen az Öreg-tóban halászni, ezért a halakat átterelik a zsilipen a vízfolyás segítségével, és a nemrég felújított várárok részben, a halágyban szeretnék őket kifogni.

Lévai Ferenc, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. együttműködő szakmai partnere, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a helyszínen elmondta: – 1200-1300 mázsa halra számítanak. A lehalászás egyik célja, hogy ne kelljen az Öreg-tóban halászni, ezért „átszöktetik” a halakat a zsilipen a vízfolyás segítségével, és a nemrég felújított várárok részben, a halágyban szeretnék őket kifogni. Az első, 100-150 mázsányi haltétel már a pihentető térben van, ennek kezdődött meg először a kitermelése. A teljes munka a tervek szerint körülbelül 10 napot vesz igénybe, de ez nagyban függ a következő napok időjárásától, és a víztől is. A lehalászás során gépekkel segítik a munkát úgy, hogy a halak ne sérüljenek, és gyorsan a tartályokba kerülhessenek. Karsainé Haris Hajnalka az Önkormányzat cégének ügyvezetője hozzátette:- nagy izgalommal várják a lehalászás eredményét, és remélik, hogy a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. néhány év alatt igazán jól működő vállalkozássá növi ki magát.

A halállomány egy részét most közvetlenül a vevőkhöz szállítják, a többi pedig a decemberi tatai karácsonyi halvásárra kerül majd.

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.