#
Pályakezdési tanácsok és pozíciók Szarvason

Pályakezdési tanácsok és pozíciók Szarvason

Leendő munkáltatónk elsődleges támpontja a képességeinket illetően önéletrajzunkban rejlik. Kialakítása két köztudatban lévő alakot ölthet fel, egyrészt a folyamatos, egyöntetűen megjelenített szöveg, másrészt pedig az alpontokba szedett vázlatos formájában, mely utóbbi századunkban elterjedtebb, valamint jobban preferált formának minősül, főként a hagyományos állások tekintetében.

Leglényegesebb tanács, hogy első ránézésre kedvező benyomást keltsen a mind hirdetésben érintett feladó, mind majd a későbbi interjúztató fél részére. Ebben jelentős segítséggel szolgálhat egy megfelelően beállított, szimpatikus egyén hatását keltő igazolványkép, amit érdemes dokumentumunkhoz csatolnunk. Fokozottan ügyeljünk a pontok közötti, sorközti szimmetriára, szövegszerkesztőkben ez az ún. „tabulátorok” azonos értékbeállítását jelenti, emellett javasolt tartózkodni bármily túldíszítettségtől, ellenkező esetben ugyanis figyelemelvonó hatású lehet, máris egy hellyel visszacsúszhatunk a foglalkoztató behívási listáján, vagy aki éppen a szűrést végzi.

Miután a betölteni kívánt pozíciónkhoz szükséges minden szakmai tudnivalót feltüntettük magunkról, illetve annak terjedelme is megfelelő, ám még potenciális munkakört még nem találtunk, úgy javasolt habozás nélkül hozzálátnunk a különböző lehetőségek böngészéséhez. Rendszerint helyi cégekre összpontosítunk, mégis érdemes regionális, országos szinten is elmélyülnünk az ipari, szolgáltatási szféra jellemzőiről.

Megyeszékhelyek, egyetemvárosok, vagy ipari vállalatokban bővelkedő települések jó kezdeti támpontot adhatnak, ugyanakkor nem feltétlen a népességszám határozza meg kimondottan a foglalkoztatási mutatókat. Egy Békés-megyei települést, a Békéscsabától alig 50 km-re fekvő Szarvast és járását kiragadva példaként, az Alföld kiemelkedő, nem megyeszékhelyű fokozott fejlődést mutató választásunk lehet. (Két főútvonal érinti, Öcsöd felől a 44-es, Gyomaendrődről pedig a 443-es). A gödöllői Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar campusa 2011 októberétől alakult meg a településen, fokozva nemcsak a város idegenforgalmát, de a szolgáltatóipart, ezáltal közvetve a munkaerő piacot is. A környező három megyeszékhelytől (északnyugatról Szolnok, keletről Békéscsaba, délnyugatról Kecskemét) alacsony távolsága mellett több mint 200 álláslehetőség közül válogathatunk az állás Szarvas ajánlatai weboldalon, ahol többek között a szakterület szerinti pozíciók iránymutatásban és az önéletrajz közvetlen feltöltésére nyílik lehetőségünk. Megvizsgálva a hely gazdaságpolitikáját, a szolgáltatóipar ugyan javarészt a mezőgazdasági ágazatokra épül, mégis a jelen lévő több mint ezer vállalkozáson belül számos érdekes szakmunkás lehetőségre bukkanhatunk a fenti oldalon keresztül, mint például vegyésztechnikus, műszaki rajzoló, vagy akár forgácsoló területen. A település járását tekintve mintegy negyedrésznyit foglalnak el itt a szakmunkás pozíciók, ahol úgyszintén visszaköszön a mezőgazdasági dominancia, kertész, tehenész formájában stb.. Ha műszaki területen kívánunk középfokon, szakmunkás bizonyítvánnyal elhelyezkedni, bátran ajánlható a fenti állásportál, ugyanis a helyi vízműnél, egyéb intézményeknél könnyűszerrel bukkanhatunk szakipari munkások igényére. Amennyiben a szűrést végző személy szimpatikusnak véli beküldött fényképes önéletrajzunk, pályázatunk magasabb fázisában akár a megadott címünk valamelyikén még egy személyes elbeszélgetésre is beinvitálhatnak, ahol tanulmányainkkal, motiváltságunkkal, vagy éppen szabadidős tevékenységeinkkel kapcsolatban tehetnek fel kérdéseket. Figyelve testbeszédünkre, sok esetben, (ha igazán felelősségteljes, szellemi kompetenciákat igénylő feladat ellátásáról van szó) a legapróbb mozzanatainkból is következtetéseket vonhatnak le, amik ronthatják, ellenkező esetben nagymértékben javíthatják a munkáltató „hozzánk állását”.

Lényegében törekedjünk önmaguk adni és személyes okmányaink, az adott munkához pedig egyébként is elvárásként megjelölt végzettséget igazoló papírokat semmi esetre se felejtsük el magunkkal vinni. Érdemes előre felkészülni a várható kérdésekre és a bennünket foglalkoztatóakat pedig logikailag összegyűjteni.

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.