https://korrupciomegelozes.kormany.hu
http://www.kultkupa.hu
Lassult az ingatlanárak növekedése Győr-Moson-Sopron megyében

Lassult az ingatlanárak növekedése Győr-Moson-Sopron megyében

Míg Győrben nem volt jelentős az ingatlanok drágulása, addig a szomszédos Vas megyében majdnem elérte a 20%-ot is, derült ki az ingatlannet.hu elemzéséből.

A tavalyi év is meghatározó éve volt az ingatlanpiacnak. Az ingatlanok drágulása nem állt meg, még mindig több mint 10%-os áremelkedésről beszélhetünk, ami várhatóan még a 2018-19- es években tovább növekszik, hiszen eddig van érvényben az újépítésű lakásoknál igénybe vehető 5%-os áfakulcs. Ennek köszönhetően az ország területén több mint 50%-kal több lakás épült 2017 első három negyedévében, mint 2016 megegyező időszakában.

Drágák a győri családi házak?

Győr-Moson-Sopron megyében a kiadott építési engedélyek száma a 2017 második- és harmadik negyedévében már kevesebb volt, mint 2016 azonos időszakában. Országos szinten azonban még mindig jelentős bővülés mutatkozik.

Rengeteg új lakás épül Győrben is, akik pedig vásárolni szeretnének, időben kapcsolniuk kell, hiszen a legtöbb lakás már a tervezőasztal mellől elkel. Ezeknek a lakásoknak az eladási ideje is jelentősen rövidebb, használt társaiknál, ami azt jelenti, hogy nem igazán van idő gondolkodni. Amíg a győri eladó lakások az országos átlagos négyzetméteráraknál jelentősen kedvezőbbek, addig a családi házak, majdnem 30%-kal kerülnek többe. Ha viszont megnézzük a többi nagyvárost a megyében, akkor azt láthatjuk, hogy közülük Győrben a legalacsonyabbak a családi házak átlagos négyzetméterárai. Ahogyan az a grafikonon is látszik a 2017-es évben az itteni ingatlanok átlagos négyzetméterárai nagyon kis mértékben növekedtek, de például a téglalakások esetén még csökkentek is az árak.

Győri ingatlanok átlagos négyzetméterárainak alakulása 2017-ben

Jelentős különbségek mutatkoznak Győr-Moson-Sopron megyében

 Míg az átlagos négyzetméterárak a családi házaknál a megyében 237.000 Ft körül alakultak 2017-ben, addig, ha megfigyeljük a vizsgált nagyvárosokban ez az érték mindenhol magasabb volt. Talán Győr az a város, ami legjobban visszaadja a megyei helyzetet, de azért itt is vannak eltérések. Az adatok alapján Sopron bizonyult a legdrágább városnak, de ez nem is meglepő, hiszen a nyugati határ közelsége miatt rengetegen keresnek itt eladó, kiadó otthont maguknak. Mosonmagyaróváron pedig meglepően, nem sok az árbeli differencia a családi házak és a téglalakások átlagos négyzetméterenkénti árai között.

Átlagos négyzetméterárak Győr-Moson-Sopron megyében és a nagyvárosokban

Komárom-Esztergom megyében a 200.000 Ft-ot sem érik el az átlagos négyzetméterárak

Győr-Moson-Sopron megyétől eltérően Vas megyében és Komárom-Esztergom megyében sokkal alacsonyabb átlagos négyzetméterárak a jellemzőek. Komárom-Esztergom megyében majdhogynem az országos átlagos négyzetméterárak feléért juthatunk hozzá egy négyzetméternyi lakóingatlanhoz. Az itteni árak még a 200.000 Ft-ot sem érték el, míg az országos átlag már a 300.000 Ft-ot is meghaladta. Vas megyében is olcsóbb kínálatot nyújtottak, itt a tavalyi évben lépték át az átlagos négyzetméterárak a 200.000 Ft-os határt, ami egy majdnem 20%-os drágulásnak volt köszönhető. Ez az árnövekedés majdnem kétszerese az országos átlaghoz képest. Míg 2016 decemberében egy négyzetméternyi lakóingatlan esetén 189.000 Ft-os árral számolhattunk, addig 2017 decemberében már ez az összeg a 223.000 Ft-ot is meghaladta, ami egy 60 m2-es lakás esetén már több mint 2 millió Ft-os különbséget jelentett.

 

Forrás: Ingatlannet.hu

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.