https://korrupciomegelozes.kormany.hu
http://www.kultkupa.hu
Szén-monoxid mérgezés veszélyeire hívták fel ismét a figyelmet

Szén-monoxid mérgezés veszélyeire hívták fel ismét a figyelmet

Hajdu Márton, az OKF szóvivője elmondta: a szén-monoxid mérgezés általi halálesetek száma 2012 óta folyamatosan csökken, de a “veszély még mindig valós”. Már idén is több ilyen, halálos áldozattal járó baleset történt az országban.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit – fejfájás, émelygés, szédülés – sokszor összetévesztik más rosszulléttel. A hideg időjárás következtében az emberek egyre intenzívebben használják a tüzelő-, fűtőberendezéseket. A nyílt égésterű berendezések a lakás levegőjét használják el, így nagyon veszélyes lehet, ha a levegőnek nincs megfelelő utánpótlása, mert ez szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A szén-monoxid-mérgezések jelentős része a fürdőszobákban történik, ahol a kis helyiség levegőjét gyorsan elhasználja az ott működő vízmelegítő berendezés.

Hajdu Márton hangsúlyozta: szellőztetéssel ezek a balesetek is megelőzhetők. Fontosnak nevezte a szén-monoxid-érzékelők használatát is – az ajánlott termékek listája megtalálható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján – tette hozzá az OKF szóvivője.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős, tartós lehűlésre kell készülni. Éjszakánként több helyen mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és még napközben is mínuszokra, fagypont körüli értékekre kell számítani.

(MTI)

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.