#
Teljesen kihasználják az állami támogatást a lakástakarékoknál a CIB Bank ügyfelei

Teljesen kihasználják az állami támogatást a lakástakarékoknál a CIB Bank ügyfelei

Az ügyfelek 85 százaléka teljesen kihasználja az állami támogatást a lakástakarék-számla esetében a CIB-nél – közölte a bank hétfőn.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a CIB emlékeztet: a lakástakarékpénztáraknál a legalább négy évig takarékoskodók a félretett pénz 30 százalékát, de maximum évi 72 ezer forintot kapnak állami támogatásként. A költségvetési hozzájárulás maximumának kihasználásához szükséges havi 20 ezer forintot befizetve, négyéves szerződés megkötése esetén a futamidő végére csaknem 1,2 millió forint gyűjthető össze a számlán, a befizetésekhez képest 10 százalékos évesített hozam érhető el, az egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM) állami támogatással 10,72 százalék. A tájékoztatás szerint a kedvező hozamlehetőség mellett előnyös feltétel, hogy a lakástakarékpénztárban megtakarított összeg nemcsak lakásfelújításra, korszerűsítésre, vásárlásra, építésre használható fel, hanem lakáscélú hitel igénylésekor az önerőbe is beleszámít, valamint a lakástakarékban félretett pénz lakáscélú kölcsön előtörlesztésére, kiváltására is felhasználható.

A CIB Banknál a bank által közvetített Aegon lakástakarék-számla esetében az ügyfelek jelentős hányada 72 hónapos időre szerződik, az évesített hozam itt 6 százalék körül van, az EBKM állami támogatással 6,98 százalék.

A pénzintézet szerint sokan jó hozamú befektetési lehetőségként tekintenek a lakástakarékpénztárakra. Ezt mutatja az is, hogy a szerződők 85 százaléka havi 20 ezer forintos befizetést vállalva a lehető legnagyobb állami támogatást célozza meg.

A CIB-nél a lakáshitelt felvevő ügyfelek 8 százaléka köt a kölcsön mellé lakástakarékpénztári szerződést is, a bank szerint feltételezhető, hogy ők a kölcsön előtörlesztésére spórolnak. A hitellel együtt szerződő ügyfelek – a lehetőségeket kihasználva, más kedvezményezettek megjelölésével – két szerződést is kötnek, így növelni tudják a később törlesztésre, vagy más lakáscélra felhasználható összeget.

(MTI)

 

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.