http://csalad.hu/
Több mint 400 millió forintos felújítás kezdődött Tatán

Több mint 400 millió forintos felújítás kezdődött Tatán

A tatai önkormányzat megkezdte a Kálvária-domb környezetének rendezését és a söréttorony felújítását.

Michl József (Fidesz-KDNP), a város polgármestere hétfőn, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a 407 millió forintos beruházás részeként később kézműves- és ökoturisztikai központtá alakítják az 1790-ben épült Kőfaragó-házat, amely a terület szomszédságában található. A munkálatokhoz az önkormányzat 350 millió forintos uniós és kormányzati támogatást kapott.

A Kálvária-domb területén interaktív játszó- és pihenőhelyet hoznak létre, a Golgota-szoborcsoportot önkormányzati forrásból restaurálják. A söréttorony díszkivilágítást kap, belsejében építészeti kiállítást rendeznek be. A felújítás után újra látogatható lesz a Fellner-kilátóként is ismert épület, amely Magyarország két söréttornyának egyike. Az 1939-ben emelt torony belsejében a kiöntött olvadt ólomcseppek lehullva a felületi feszültségtől gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak.

A projekt második ütemében, várhatóan januárban megkezdődik a Kőfaragó-ház felújítása. A házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet. A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor az Eszterházyak kőfaragói laktak, ma romos állapotban van. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok.

(MTI/Fotó: Bodnár Boglárka)

 

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.