http://csalad.hu/
Több mint félmilliárd adóbevétel Csornán

Több mint félmilliárd adóbevétel Csornán

A vártnál magasabb lett az adóbevétel mértéke Csornán. A bevétel legnagyobb része a helyi iparűzési adóból érkezett a város kasszájába.

A tervezettnél több adóbefizetés érkezett a csornai önkormányzat számlájára 2017-ben. A városvezetők előzetesen 483,7 millió forinttal számoltak, a tény végül 571,8 millió lett 2017. december 31-ig. Ebben a talajterhelési díj és a pótlékok is benne vannak. Mindez a képviselő-testület legutóbbi ülésén derült ki Szalainé dr. Németh Annamária jegyző előterjesztéséből.

Az adatokból kitűnik, hogy a befizetések 84 százalékát az iparűzési adó teszi ki, 10 százaléknyi a magánszemélyek kommunális adója, míg a maradék a gépjárműadókból származik. A 2017-es bevétel kismértékben ugyan, de meghaladta az előző évit. A három adónemből összesen 570,3 millió forint folyt be, ami 0,3 százalékos emelkedést jelent.

Előfordulnak hátralékok is a nyilvántartásban, az elmaradások kezelése sok munkát ad a hatóságnak. Ráadásul egyes hátralékosoktól csak hosszú idő után vagy egyáltalán nem hajtható be a tartozás. A hátralék 43 százaléka az iparűzési adóból ered, harmada a kommunális adóból. 2017-ben 777 fizetési felszólítást postázott a hivatal. Százhat esetben úgynevezett hatósági átutalási megbízást bocsátottak ki, 138 ügyféllel szemben a munkabérből való letiltásról intézkedtek. Az 50 ezer forintot elérő tartozások esetében lehetőséget ad a jogszabály arra, hogy a helyiadó- és a gépjárműtaksa behajtásáért az államot is megkeressék.

 

MTI

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.