http://csalad.hu/
Több természeti csapás is érte a megyét

Több természeti csapás is érte a megyét

Földrengés Ikrényben, eltűnt személy keresése Győrben, rengeteg csapadék Jánossomorján, Hidegségen, Soboron és Vitnyéden, szélvihar és eső Ásványrárón Téten és Pannonhalmán.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a megye négy katasztrófavédelmi kirendeltségének polgári védelmi szakterülete a Megyei Veszélyelhárítási Terv Gyakorlat keretében október 27-én és 28-án gyakorlatot tartott a járási mentőszervezetek és a települési polgári védelmi szervezetek részvételével.
A gyakorlatok összesen kilenc helyszínen zajlottak, a szervezeteknek különböző, változatos, de a valóságban is elképzelhető káreseményeket kellett felszámolni, az ezekkel kapcsolatos feladatokat megoldaniuk.

Ikrényben a RAAB, a Pándzsa és a Sokoró járási mentőcsapat, Ikrény, Abda és Börcs települési köteles polgári védelmi szervezetei vettek részt a gyakorlaton. Egy feltételezett földrengés következtében romosodott, életveszélyessé vált egy épület, ennek a biztonságos lebontását kellett a szervezeteknek végrehajtani. A tető eltávolítását követően a szervezetek csoportokban kezdték meg a falak bontását, a téglák tisztítását, raklapokra történő összerakását. A munka nagy figyelmet igényelt az omlásveszély miatt.

A második kárhelyszínen Győrben a Duna parton folytatódott a munka, ahol a megnövekedett folyószínt miatt töltésállékonysági problémák alakultak ki, a fakadó vizek elleni védekezést a Moson Mentőcsapat tagjaként a Kunsziget és Győrszemere önkéntes tűzoltó egyesületei, a Győri Speciális Mentők, illetve a Széchenyi Egyetem önkéntes mentőszervezete hajtották végre. A nyúlgátat fóliával és bordás megtámasztással erősítették meg és buzgárelfogást végeztek. Közben egy eltűnt személyről is bejelentés érkezett, az ő keresése, kutatása is feladatot adott a csapatoknak. Itt a keresésben a Speciális Mentők drónja is részt vett. Az eltűnt embert megtalálták, majd a mentőcsapat mentőautójába helyezték.

Téten és Pannonhalmán a járási mentőcsapat tagjaként a települések önkéntes tűzoltó egyesületeinek egy feltételezett vihar miatt veszélyesen megdőlt, kidőlt fákat kellett eltávolítani, melyek veszélyeztették a közlekedőket.

Jánossomorján a Lajta Komplex árvízvédelmi területi csoportnak, Ásványrárón a Szigetköz Járási mentőcsoportnak, valamint Kimle, Ásványráró, Dunasziget és Lipót települések önkéntes mentőszervezetének volt rendszerbeállító és minősítő gyakorlata.

Jánossomorján a feltételezés szerint egy heves esőzés miatt lakóházak, utcák kerültek veszélybe a csapadékvíz miatt. Kitelepítési és árvízvédelmi feladatokat kellett végrehajtani a gyakorlat résztvevőinek. A mentőszervezet tagjai katasztrófavédelmi és honvédelmi felkészítés keretében egy előadást is meghallgathattak Magyarország árvízvédelmi helyzetéről és a BEAVER mobil gát alkalmazásáról, telepítéséről és használatáról. A településen található Erdős Beton Kft. biztosította a helyszínt árvízi feladatok végrehajtására, ahol a zsákok szakszerű rakását (buzgárelfogás, nyúlgátépítés és bordás megtámasztás) a Hansági szakaszmérnökség gátőrjének segítségével hajtották végre a beosztottak.

Ásványrárón több káresemény is történt a feltételezés szerint. A település keleti végén a vízelvezető rendszer a sok csapadékot nem tudta elvezetni és a víz veszélyeztette a Kemping területet. A feladatok között favágás, vízszivattyúzás kárhely megvilágítással, medertisztítás, árvízi feladatok, valamint medertisztítás is volt. A gyakorlaton résztvevő önkéntes tűzoltók az EDR rádió hírforgalmazását is gyakorolták, valamint az útlezárást. A Szigetköz Járási Mentőcsoportba új önkéntes tűzoltó egyesület minősítésére is sor került a gyakorlaton, Kimle és Hédervár került be a szervezetbe.

Hidegségen, Soboron és Vitnyéden szintén a sok csapadék okozott gondot. A vízelvezető árkok megteltek, az utakat, a házakat veszélyeztették, volt ahol a közeli hegy is megcsúszással fenyegetett. Kitelepítési, útlezárási, szivattyúzási, tisztítási feladatokat kellett megoldani a gyakorlat résztvevőinek, valamint a kitelepítettek befogadóhelyeken való elhelyezése is feladatokat adott számukra. A gyakorlatot a Hidegségi helyszínen Fertőboz és Hidegség települések önkéntes mentőcsoportjai, Hidegség település köteles polgári védelmi szervezete, valamint a Lővér Járási mentőcsoport hajtotta végre.

Soboron a helyi és Pásztori, valamint Egyed köteles és önkéntes polgári védelmi szervezetei és a Rábaköz járási mentőcsapat dolgozott, emellett az ÉDUVIZIG szakemberei négy munkagéppel meder és ároktisztítási feladatokat hajtottak végre a település határában található vízelvezető csatornán.

Vitnyéden a Vitnyédi és az Agyagosszergényi köteles és önkéntes polgári védelmi szervezetek, valamint a Hanság járási mentőcsapat végezte a kárfelszámolási munkálatokat.

A kilenc helyszínen közel négyszázan vettek részt a munkálatokban, így valós káresemények esetén joggal számíthatunk a köteles és önkéntes mentőszervezetek, mentőcsoportok munkájára, szakértelmére, valamint elmondhatjuk, hogy a települések nagyobb biztonságban vannak ezen szakemberek szaktudásának birtokában.

 

(Forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu)

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.