http://csalad.hu/
Várhatóan tovább emelkedik az olajár

Várhatóan tovább emelkedik az olajár

Idei csúcsára emelkedett a kőolaj világpiaci ára, aminek hatása várhatóan begyűrűzik a gazdaságba.

Az áremelkedés oka az, hogy az amerikai elnök a hírek szerint nem fogja meghosszabbítani annak a nyolc országnak a szankciómentességét, amelyek korábban fél évig vásárolhatták az iráni kőolajat – magyarázza az Erste olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás. Ezek az országok egyébként az iráni olaj legnagyobb vásárlói voltak, napi több mint egy millió hordó kőolajat vásároltak.

Május végétől kezdve az összes országra érvényesek lesznek az amerikai szankciók, amelyek pénzügyi megszorításokkal sújtják az iráni olajat vásárló országokat. Irán olajexportja drasztikusan csökkenni fog, ami miatt csökken a kínálat, a kereslet pedig nem változik.

A magasabb kőolajár szinte azonnal megjelenik az üzemanyagárakban, ezek pedig felfelé tolják a vállalati és a fogyasztói szektor költségeit, vagyis a kőolajárak az inflációra közvetett és közvetlen hatással is vannak.

Magyarországon is további üzemanyagár-emelkedésre számít, ez azonban a 10-15 forintos mértéknél nem lesz magasabb.

Az üzemanyagok és az olaj árának emelkedése ugyanis a várakozások szerint ugyanis a kereslet visszaeséséhez vezet, ráadásul ezzel párhuzamosan a kínálati olaj is bővülni fog, elsősorban az amerikai palaolajtermelők fognak többet termelni.

SZERKESZTŐ:

HÍREK A KATEGÓRIÁBÓL

Szóljon hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé.