Szolgálatás

A MAGAS SZINTŰ TERMELÉS HÁROM ALAPVETŐ TÉNYEZŐJE

Summary

Laczkó Péter HR szakértő szerint, vezetőként három alapvető dolgot kell elérnünk a munkatársainknál. Rendet Tudást Jártasságot Rend: Egy vállalkozás rendjét alapvetően a vezető rendje határozza meg! A cég minden területének folyamatosan úgy kell kinéznie, ahogy azt a vezető részletesen elképzelte. […]

Laczkó Péter HR szakértő szerint, vezetőként három alapvető dolgot kell elérnünk a munkatársainknál.

  1. Rendet
  2. Tudást
  3. Jártasságot

  1. Rend:

Egy vállalkozás rendjét alapvetően a vezető rendje határozza meg!

A cég minden területének folyamatosan úgy kell kinéznie, ahogy azt a vezető részletesen elképzelte. A dolgoknak pedig mindenütt úgy kell mennie, ahogy azt eredetileg megálmodta.

A rend fogalmán nem csak a tisztaságot és a gépek, eszközök kezelésének módját értjük. A rend fogalmának szerves része a pontosság, a külső-belső kommunikációk gyorsasága, azok minősége, valamint a szükséges precíz adminisztráció vezetése és a folyamatos szervezetfejlesztés is. Továbbá, teszi hozzá Laczkó Péter, idetartozik még az is, ahogy a munkatársaknak bánniuk kell egymással.

Higgyék el, kevés elkeserítőbb érzés van annál, amikor egy vezető teljesen egyedül marad a rendről alkotott elképzeléseivel és szervezetfejlesztési törekvéseivel.

Ezért jobban teszi ha örökös bosszankodás helyett, minden érintett munkatárs számára egyértelműen meghatározza, hogy kinek hol van a konkrét munkahelye. Pl. a felszolgálóknak az asztalok között kint a vendégtérben, és nem hátul a sörös rekeszeknél vagy a söntésben a pultos lány mellett.

Laczkó Péter azt is ajánlja, hogy pontosan fogalmazza meg azt is, hogy a mindennapi gyakorlatban, hogyan kell kezelni a gépeket, hogyan kell használni az eszközöket, hogyan kell adminisztrálni, és a munkatársaknak hogyan kell együttműködniük egymással, valamint hogyan kell bánniuk a cég ügyfeleivel.

Nem árt tudni, hogy az emberek minden üresen hagyott területre a saját szabályaikat állítják fel. És ez nem minden esetben egyezik a vezető elképzeléseivel vagy szervezetfejlesztési terveivel.

 

  1. Tudás:

A munkaerőpiacon nincsenek kész emberek, mondja Laczkó Péter! Sehol sem találni olyan embert, akit azonnal termelésbe lehetne állítani.

A sikeres vállalkozások egyik közös nevezője az, hogy mielőtt még bedobnának valakit a mély vízbe, hatékony belső képzések formájában először mindig alaposan posztra képzik az illetőt. Így azok már viszonylag rövid idő alatt elegendő megértéssel és tudással rendelkeznek. Ha már teljesen tisztában vannak a feladataikkal és jól ismerik az eszközeiket, akkor képesek lesznek azokat az előírt módon használni is. Ez is egy rendkívül fontos része a szervezetfejlesztésnek, állítja Laczkó Péter.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az emberek sokkal hajlandóbbak és sokkal jobban termelnek, ha pontosan értik a munkájuk lényegét. Így aztán jóval szívesebben segítenek megvalósítani a vállalkozás céljait.

 

  1. Jártasság:

Laczkó Péter szerint, ahhoz, hogy valaki képes legyen egy felelős pozíció feladatait tartósan magas minőségben ellátni, legalább kilenc és tizennégy közötti alkalommal kell azt előbb elvégeznie. Ugyanis csak ekkor alakul ki az a stabil, gyakorlati rutin, amelyre már bizalommal lehet számítani.

Amikor valaki valóban ért ahhoz amit csinál, akkor azt nem csak jól, hanem többnyire gyorsan is csinálja. Tapasztalatlan vagy gyakorlatlan munkatársakkal mindig sokkal lassabban és jóval több hibával termelünk. Az emberek félnek attól, hogy hibáznak, így sokkal lassabban termelnek.

Ezért nem elég csak a tudásunkat átadni, hanem külön figyelmet kell még fordítani a megfelelő jártasság elsajátítására is. Egy képzett, felelős mentor törődése és felügyelete mellett ez viszonylag könnyen megvalósítható.

Ez az a három alapvető tényező, amely a legtöbb kis és középméretű vállalkozásból teljesen hiányzik. És ezek hiánya okozza azt, hogy ezek a vállalkozások többnyire megakadnak egy bizonyos növekedési szinten, és nem is álmodhatnak szervezetfejlesztésről.

Sohasem tudják megtartani a megnövekedett forgalmukat. Egy bizonyos nagyságrend elérésekor úgy pattannak vissza, mint gumilabdák az üvegplafonról. És amennyiben elveszítik a még termelni tudó, jó munkatársaikat, sohasem képesek gyorsan pótolni őket. És ez bizony meglátszik az eredményeiken Laczkó Péter tapasztalatai szerint. A vezetőik pedig egyre többet dolgoznak, egyre túlterheltebbé válnak és egyre több áldozatot hoznak.

Lehet, hogy mégiscsak érdemes lenne egy kicsit foglalkozni ezzel a három dologgal.