Receptek

Lecsó télire, az egészséges eledel!

Summary

Télen sok minden megváltozik, amihez az év többi szakaszában hozzászoktunk. Az étkezési szokásaink is egy ici – picit átalakulnak, ugyanis hiányoznak a bió zöldségek és gyümölcsök. Nyáron olyan jól esik elszaladni a piacra, vagy a még szerencsésebbek ki mennek a […]

Lecsó télire
Lecsó télire

Télen sok minden megváltozik, amihez az év többi szakaszában hozzászoktunk. Az étkezési szokásaink is egy ici – picit átalakulnak, ugyanis hiányoznak a bió zöldségek és gyümölcsök. Nyáron olyan jól esik elszaladni a piacra, vagy a még szerencsésebbek ki mennek a kertbe és a friss, ropogós zöldségek között válogathatnak. Télen is vágyunk a friss zöldségekre, viszont a szupermarketek polcain ránk kacsingató darabok nem a legegészségesebb kategóriába tartoznak. Ha igazán jót akarunk enni télen is, akkor gondoskodjunk a zöldségek téliesített formájáról, ami lehet akár a lecsó is. A lecsó télire eltett változatát már nagymamáink is előszeretettel készítették. A lecsó hozzávalói általában paprikából, paradicsomból és hagymából tevődnek össze, természetesen ez nem kizáró jellegű, ezért ahány ház annyi szokás alapon, lehet más zöldségeket is használni.

A lecsó télire változatának ez a legegyszerűbb módja a paprika, paradicsom, és vöröshagyma kombinációja. A lecsó elkészítése könnyű, gyors és egyszerű. Első lépésben a zöldségeket jó alaposan át kell mosni, majd a paradicsomot cikkekre, a vöröshagymát nagyobb szeletekre, valamint a paprikát hasábokra vágjuk. Egy nagyobb fazékba sertészsírt felmelegítünk bele tesszük a vöröshagymát és üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát és lassú tűzön körülbelül fél órát főzzük, tulajdonképpen félkészre. Befőttes üvegekbe helyezzük az összefőzött zöldségeket, és a tetejére épp egy késhegynyi Na-benzoátot szórunk és gondosan lezárjuk. A lecsó télire ízletességének titka, hogy száraz dunsztba tesszük, és hagyjuk lassan kihűlni, még ha ez két napba is telik.