Szolgálatás

Mi a különbség a nyugdíjbiztosítás és az egészségpénztár között?

Summary

A hosszú távú nyugalom elérése érdekében egyaránt remek eszközt jelent például a nyugdíjbiztosítás és az egészségpénztár is, ám nagyon fontos tökéletesen tisztában lenni a két konstrukció legfőbb különbségeivel. Elengedhetetlen folyamatosan befektetni a saját jövőnkbe, ezt pedig rendkívül körültekintően kell megtennünk. […]

A hosszú távú nyugalom elérése érdekében egyaránt remek eszközt jelent például a nyugdíjbiztosítás és az egészségpénztár is, ám nagyon fontos tökéletesen tisztában lenni a két konstrukció legfőbb különbségeivel. Elengedhetetlen folyamatosan befektetni a saját jövőnkbe, ezt pedig rendkívül körültekintően kell megtennünk. Tudniillik időskori anyagi biztonságunk megteremtésében egy nyugdíjbiztosítás időben történő megkötése olyan segítséget jelenthet, amiért a későbbiekben roppant hálásak leszünk majd. Hazánk társadalombiztosítási rendszere már napjainkban is ingatag lábakon áll, ráadásul a korfa fokozatos elöregedése miatt ez a helyzet a közeljövőben csak romlani fog.

Ez egyben azt is jelenti, hogy akik még legalább 10-15 évre vannak a nyugdíjtól, azok a korhatár kitolódásával és az állami juttatások reálértékének csökkenésével számolhatnak. Amennyiben ez felkészületlenül ér minket, az nagyon komoly gondot okozhat, így kardinális kérdés öngondoskodási formát választani. Azonban a döntésünk során rengeteg tényezőt vizsgálnunk kell, ami laikusként nem egyszerű. Szinte minden szempontra kitér a Grantis nyugdíjbiztosítás kisokosa. Ennek köszönhetően ez egy olyan eszközt jelent, amivel sokkal egyszerűbben választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót.

Időben kezdj el gondolni a jövődre

A mai, rohanó világban általánosságban jellemző, hogy alig jut időnk valamire, így még a rövidtávú anyagi kérdések is sokszor a háttérbe szorulnak. Ugyanakkor nagyon komoly veszélyeket rejt magában, ha nem tervezünk jó előre, hiszen mikor már megtörténik a baj, akkor gyakorta csak tűzoltásra marad esélyünk. A nyugdíjbiztosítás – akárcsak a többi, nyugellátást célzó kötött befektetési forma – legfőbb ereje abban rejlik, hogy évtizedes futamidővel, kevés ráfordítással érhetsz el jelentős megtakarítást a segítségével. Minél messzebb van az aktív munkával töltött éveid vége, annál egyszerűbb a dolgod. Ehhez azonban elengedhetetlen tudatosan kezelni pénzügyeidet, ami egyáltalán nem egyszerű feladat, főleg nem a folyamat elején. A legbölcsebb, amit ilyenkor tehetünk, hogy profikhoz fordulunk. Egy független pénzügyi szakértő segítségével ugyanis komplett tervet készíthetsz, ami nem csak a középtávú megtakarításokat foglalja magában, de a nyugdíjas éveidre is megoldást nyújt, sőt, olyan kiegészítő lehetőségekre is kiterjed, amire esetleg magadtól nem is gondolnál. Jellemzően ilyen például az egészségpénztár is.

A nyugdíjbiztosítás kiváló alapot jelent

Noha feltétlenül nagy hangsúlyt kell fektetni az időskori öngondoskodás megtervezésére, önmagában ez még nem elégséges a nyugodt élethez. Fiatalkorban ugyan ritkán foglalkozunk azzal, hogy egészségügyi probléma, vagy egy esetleges tragédia kapcsán mi történik majd, ám ha időbe felkészülünk, az hatalmas segítséget jelenthet vész esetén. Akár saját magad, akár szeretteid számára. Többek közt ezért is tekinthető kivételes eszköznek a nyugdíjbiztosítás, ugyanis amellett, hogy egy remek megtakarítási eszköz, egyben kockázatviselési szolgáltatás is. Azaz ha veled történne valami, akkor családtagjaid nem maradnak segítség nélkül. Ráadásul a kedvezményezett a biztosítási összeget a hagyatéki eljáráson kívül, gyorsan megkapja. Ennek pedig akár sorsdöntő szerepe is lehet. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezned arról sem, hogy kiemelt figyelmet fordíts egészséged megőrzésére. Egy jól megválasztott egészségpénztár nagyban elősegítheti törekvéseidet, lévén nem csak anyagilag jársz jobban, de a tagságod az ellátás minőségére is hatással van. Ez pedig hazánk társadalombiztosítási rendszerét tekintve szintén komoly előny.

Az egészségpénztár hatalmas könnyebbséget adhat

Tudniillik az állami ellátás színvonalának fenntartása egyre komolyabb kihívást jelent, ezért aztán sok panaszunkra magánúton keresünk gyógyírt. Ez önmagában még nem feltétlen jelentene problémát, hiszen a világon számtalan országban hangsúlyos a privát ellátás szerepe, ám az ezzel járó költségek már nagy terhet okoznak. Ha ezt szeretnéd elkerülni, vagy legalábbis csökkenteni, akkor az egészségpénztár megléte számodra is kardinális kérdést jelent. Természetesen mielőtt elköteleződnél egy szolgáltató, illetve egy csomag mellett, feltétlenül lényeges alaposan tájékozódnod az egyes konstrukciók kondícióiról, illetve az is elengedhetetlen, hogy megtervezd a befizetéseid mértékét. A Biztos Döntés szerint „így akár 150 000 forintot is spórolhatsz az egészségpénztárral.” A befizetett összeg felhasználható rengeteg különféle termékre, illetve szolgáltatásra, ráadásul 20 százalékos adó-visszatérítésre is jogosulttá válsz, arról nem is beszélve, hogy a szerződött partnerek jelentős részénél egyéb kedvezmények is elérhetők a tagok számára. Jól látszik tehát, hogy egy olyan konstrukcióról van szó, ami számtalan előnnyel rendelkezik és nagyban megkönnyíti életünket. Ugyanakkor a legoptimálisabb egészségpénztár kiválasztása döntő befolyással bír, így a folyamat során feltétlenül érdemes kikérni független pénzügyi szakértő tanácsait.