Szolgálatás

Mikor lehet újból sportolni a bokaszalag szakadás után?

Summary

A bokaszalag szakadással semmi esetre sem szabad játszani. Ilyenkor ugyanis az ízületet és a porcot tartó külső szalagok jócskán megnyúlnak, ezáltal pedig melegágyat kínálnak a komolyabb sérüléseknek. Sokszor már a magassarkú viselése is gondoz okozhat, de tulajdonképpen bármilyen hétköznapi tevékenység […]

szakadással
szakadással

A bokaszalag szakadással semmi esetre sem szabad játszani. Ilyenkor ugyanis az ízületet és a porcot tartó külső szalagok jócskán megnyúlnak, ezáltal pedig melegágyat kínálnak a komolyabb sérüléseknek. Sokszor már a magassarkú viselése is gondoz okozhat, de tulajdonképpen bármilyen hétköznapi tevékenység elegendő ahhoz, hogy jelentkezzen a probléma. Amennyiben azonban már a sérülés megtörtént, kérdés lehet, hogy mikortól szabad ismét visszatérni a sporthoz. Cikkünkben most erre a kérdésre adjuk meg neked a választ!

Milyen tünetei vannak a bokaszalag szakadásnak?

Amennyiben túl sokat sportolsz, esetleg hirtelen mozdulatot tettél és egy éles, nyilalló fájdalmat érzel a bokádnál, akkor nagy az esélye, hogy elszakadt a szalag. Ezt egy pattanó hang is kísérhet, tehát ebben az esetben már biztos, hogy nagy a baj. A megsérült terület általában bedagad, a teherbírása, illetve a mozgástere megváltozik, nyomásra pedig érzékennyé válik. Egyes esetekben pedig akár vérömleny is kialakulhat, amit piros vagy lila elszíneződés jelez a számodra.

A kórmegállapítás azonban minden esetben fontos, hiszen csak úgy lehet célzott segítséget kapni, ha minden adat és információ a szakember rendelkezésére áll. Bizony, ilyenkor elkerülhetetlen, hogy felkeress egy orvost, hiszen ez magától nem fog meggyógyulni. A legtöbb esetben a klinikákon fizikális vizsgálatot végeznek, azonban akadhat olyan alkalom is, amikor képalkotó módszer segítségével állapítják meg a szalag szakadásának mértékét és annak típusát. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy az ínszalag húzódásáról, bokaficamról, vagy valódi szalag szakadásról van szó.

Elmondható az is, hogy a bokaszalag még a legenyhébb sérülés esetén is megnyúlhat, így elveszíti a rugalmasságát, ami az ízület instabillá válásához vezethet. Amennyiben teljes szakadásról van szó, akkor sok esetben műtéti beavatkozás is szóba jön, ami mellé gyógyszeres, illetve injekciós kezelésre is szükség lehet. Súlyos probléma, ha a szakadás csonttöréssel jár, hiszen ebben az esetben a felépülés akár hónapokig is eltarthat. A tüneteket azonban enyhíteni tudod, méghozzá azzal, ha gyógytornász segítségét kéred, aki stabillá teszi a bokádat, illetve segít visszanyerni az ízület rugalmasságát.

Mit tanácsol egy szakember a bokaszalag szakadása esetén?

Nincs általános kezelés, hiszen a szakadásnak több stádiuma van. Az sem mindegy, hogy mennyire sérült a terület, de az is fontos, hogy időben keress fel egy klinikát. Az első fázisban mindenképpen érdemes pár napot pihentetni a végtagot, azonban nem árt egy kicsit megmozgatni, a teljes nyugalomba helyezés ugyanis nem tesz jót a sérülésnek.

A lehető legjobbat akkor teszed, ha fájdalommentes mozgatással segíthetsz a gyógyulási folyamaton. Ez képes csökkenteni a keletkezett duzzanatot, illetve javítja a hegesedést. Amennyiben pedig heges gyógyulást szeretnél elérni, szintén nem javallott az egész napos henyélés. Nem árt azonban a fájdalmat valamilyen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval enyhítened.

Jöhet természetesen a jól megszokott jeges borogatás, amihez mindenképpen polcold fel a sérült lábadat. Helyezd magad nyugalomba, vagy feküdj hanyatt, a végtag alá pedig tegyél be pár darab párnát.

Mennyi ideig tart a gyógyulás folyamata?

„A bokaszalag szakadás teljes gyógyulása több hónapot is igénybe vehet, az pedig, hogy mikortól terhelhető teljesen, a sérülés mértékétől függ” (forrás: www.gyogytornaszom.hu). Nem mindegy ugyanis, hogy részleges vagy teljes szakadásról van szó, esetleg csonttörés is történt, hiszen minden esetben más kezelés javallott. A személyre szabott gyógytorna sokat segíthet a javulásban, azonban otthon is tenned kell azért, hogy minél előbb visszatérhess a mindennapos tevékenységekhez.

A sportolás már más kérdés, hiszen sok változata nagyon megterheli a szalagokat. Amennyiben futni szeretnél, mindenképpen kérd ki a szakember segítségét, azonban úszáshoz, jógázhoz, vagy kényelmes nyújtáshoz a kezelést követően már bátran nekiláthatsz. Ezek nem terhelik túl a gyógyulófélben lévő végtagot. Az tehát, hogy mikor térhetsz vissza a sporthoz, nagymértékben attól függ, hogy előtte mennyit mozogtál és azt milyen formában tetted meg. A legjobb azonban, ha tanácsot kérsz a gyógytornászodtól.