Szolgálatás

5 fontos dolog, ha ablakcsere előtt állsz

Summary

Az új ablakok kiválasztása ijesztő feladatnak tűnhet, már azért is, mert aztán – jobb esetben – hosszú évtizedeken át fogunk együtt élni a döntésünkkel. A következő cikkben összeszedtük a legfontosabb dolgokat a minden szempontból tökéletes ablak kiválasztásához! 1. Megjelenés Ha […]

Az új ablakok kiválasztása ijesztő feladatnak tűnhet, már azért is, mert aztán – jobb esetben – hosszú évtizedeken át fogunk együtt élni a döntésünkkel. A következő cikkben összeszedtük a legfontosabb dolgokat a minden szempontból tökéletes ablak kiválasztásához!

1. Megjelenés

Ha a nyílászárók megjelenéséről van szó, akkor a legtöbb ember a fa lenyűgöző megjelenésére asszociál. Érdemes azonban megjegyezni, hogy egy élő anyag csak gondos törődés árán tudja megőrizni eredeti báját. E tekintetben sokkal jobban járunk egy műanyag kivitellel, még akkor is, ha úgy véljük, hogy egy műanyag ablak rontja az otthonosság érzését. Jó hír viszont, hogy ezeket ma már szinte bármilyen megjelenésben viszont lehet látni! Ott van például a Realtherm Kft., aki kapásból 50 féle dekorfóliát kínál a profiljaihoz, ha pedig még így is ragaszkodnánk a természetes megjelenéshez, akkor már fa hatású dekorfóliázás is megvalósítható náluk.

2. Energiahatékonyság

Télen sokat fűtünk, nyáron sokat hűtünk – ismerős, ugye? Az ablakcsere mögött a legtöbb esetben az energiahatékonyság növelésére való törekvés bújik meg. Ez talán nem is véletlen, hiszen egy kiváló hőszigetelési értékekkel felvértezett nyílászáró üvegén keresztül szinte minimális hőenergia távozik. A Realtherm Kft. által kínált nyílászárók például turbóüzemmódba kapcsolnak, ha takarékoskodásról van szó, hiszen egyes műanyag ablak modellek már passzívház szintű hőátbocsátási tényezővel bírnak.

3. Karbantartás

Korunk emberének szinte alig akad idő magára, és a munka mellett még otthon sem áll meg az élet: századjára is eldugult a fürdőkád, már megint ráférne egy festés a beltéri falakra, a kerítést meg le kéne csiszolni. Éppen ezért érdemes olyan nyílászárókban gondolkodni, amik nem vagy szinte egyáltalán nem igényelnek törődést. A valódi fából készült kivitelekkel ellentétben például egy műanyag ablak aztán tényleg karbantartásmentes. Rendkívül egyszerű a tisztítása, nyugodtan áztathatja az eső, és elég a vasalatokat évente néhányszor megolajozni.

4. Zajártalom

Annak, aki a belvárosban vagy forgalmas út közelében él, otthona hangszigetelése komoly gondot jelenthet. Mivel a munka leteltével valahogy vissza kell tölteni az energiaszintünket, ezt hol máshol tehetnénk meg, mint a pihentető és csendes négy fal között. Az ablakcsere sokat segíthet hangszigetelési igényeinek kielégítésében, kiváltképp akkor, ha jól szigetelő kivitelben gondolkodunk. Egy két vagy háromrétegű műanyag ablak például jóval több zajt képes kiszűrni, mint az egytáblás kivitel. A Realtherm Kft.-nél fellelhető műanyag ablak modellek kellően csendesen tartják otthonod, hiszen a többrétegű üvegezés és az 5-6 légkamrás profilszerkezet gyakorlatilag alapfelszereltség lesz.

5. Biztonság

Bármely környéken is élünk, az ablakoknak extra biztonságot kell nyújtaniuk otthonunk számára – legyen szó szélviharban lehulló faágakról vagy betörő elleni védelemről. A kétrétegű ablakok például már kellően biztonságosak, hiszen két üveglapon is át kell törni – ez pedig nem könnyű mutatvány! A háromrétegű kivitel pedig már igazi aduásznak számít, tekintve, hogy robusztusabb, mint a többi, és így jóval ellenállóbb is a sérülésekkel szemben. Ha kiemelt biztonságra vágysz, akkor a Realtherm Kft.-vel biztosan célba érhetsz, hiszen a 2 vagy 3 rétegű üvegezés mellé, dupla rögzítésű üveglécek járnak!