Szolgálatás

A vakondhálók hasznosan alkalmazhatók

Summary

A tavaszi időszak gyakran kezdődik a kertrendezéssel, főleg akkor, ha tervezünk valami komolyabb átalakítást. A gyakran nagy felületet borító gyeptakaró létrehozása igen kedvelt, de vannak olyan alapvető feltételek, amikre megéri figyelni még a kezdeti szakaszban. A vakondhálók lerakása ne maradjon […]

vakondhálók

A tavaszi időszak gyakran kezdődik a kertrendezéssel, főleg akkor, ha tervezünk valami komolyabb átalakítást. A gyakran nagy felületet borító gyeptakaró létrehozása igen kedvelt, de vannak olyan alapvető feltételek, amikre megéri figyelni még a kezdeti szakaszban. A vakondhálók lerakása ne maradjon el semmilyen körülmények között. A szorgos, kis földalatti jószágok ugyanis rendületlenül teszik a dolgukat, ami a járatok ásása. A plusz földmennyiséget általában a felszínre túrják, gyakran nagyon szabályos kupacokat kialakítva. Amit viszont kevés tulajdonos szeretne látni az a szépen kiképzett, egyenletes zöld fűtakaróban felbukkanó barna dombocskák. A vakondhálók éppen ezért arra lettek kifejlesztve, hogy meggátolják az állatot a munkájában.

Nem lesz baja a kis élőlénynek, csak arrébb kell költöznie, ahol nem ütközik majd ilyen jellegű akadályokba az ásás során. Amire fontos figyelni az a vakondhálók telepítése. A mélység meghatározó. Általában 5-8 cm mélyre kerüljön. A szemméretek többnyire 15 mm, így a növények gyökereinek semmilyen akadályt sem képez, viszont ha túl mélyen van, akkor a vakond felette kezd el ásni, ha pedig feljebb kerül az optimumnál, akkor a gyepszellőztető tehet kárt benne. A vakondhálók lerakásánál általában 20 cm-es átlapolást kell használni, az illesztések mentén. Speciális tüskékkel történik a lefogatás, majd jöhet a gyepszőnyeg rá, vagy a földtakaró. A mineralholding.hu weboldalon megismerhetjük az ideális vakondhálók típusait, amikkel kiváló eredményt érhetünk el a mi örömünkre és a szorgos teremtmény nagy bánatára.