Áruház

Mi is a tűzoltó készülék?

Summary

Annak ellenére, hogy sokan használják a tűzoltó készülék kifejezést, kevesen ismerik, hogy tulajdonképpen ez a készülők milyen is. Tűzoltásra alkalmas eszköz – hangzana el a válasz, ha feltennénk azt a kérdést, hogy mi az a tűzoltó készülék. És valójában igaz […]

tűzoltó készülék
tűzoltó készülék

Annak ellenére, hogy sokan használják a tűzoltó készülék kifejezést, kevesen ismerik, hogy tulajdonképpen ez a készülők milyen is. Tűzoltásra alkalmas eszköz – hangzana el a válasz, ha feltennénk azt a kérdést, hogy mi az a tűzoltó készülék. És valójában igaz a kijelentés, viszont sokkal több minden bújik meg a tűzoltó készülék mögött. A formáját illetően palackhoz hasonlítható, és a rengetek márka között, amelyek forgalmazzák a készüléket van egy hasonlóság is, mégpedig a tűzoltó készülék színe minden esetben piros. Ilyen téren nem ismeretlen az a piros palack, amely ott hever az irodában a sarokban, vagy nagy bevásárlóközpontokban az erre kijelölt helyen, vagy akár az autó csomagtartójában.

A készülékben oltóanyag található, ami lehet por, víz, gáz és hab formájú, és ezt az oltóanyagot a készülékben levő nyomás hatására irányíthatóan lehet a tűz fészkére kilövellni. A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően a tűzvédelemben is számos hatékony megoldás van jelen. Ezért is van az, hogy nem csak egy féle oltóanyagú tűzoltó palackokat lehet beszerezni. A fejlődő technológiának köszönhetően alakultak ki például a különböző tűzjelző berendezések is, azonban a legismertebbek a különböző tűzoltó készülékek, és ezen belül is a mai napig a klasszikus poroltó. Annyira beivódott a köztudatban a piros palack fontossága, hogy már a kisgyerek is tudja, hogy az autóban kell legyen tűzoltó palack, hogy anyunak az irodájában azért van a sarokban az a nagy, nehéz palack, mert, ha véletlenül tűz ütne ki, akkor azzal kell gyorsan eloltani.