Szolgálatás

Mik a társasjáték vásárlás legfontosabb szempontjai?

Summary

A Gémklub társasjáték webáruház szerint több dologra is érdemes figyelned, mielőtt megvennéd a legújabb társasodat. De nem is kell feltétlenül egy társasjáték boltra vagy webáruházra gondolni, elég, ha egy analógiában gondolkodunk. Ahogy a társasjátékok, például a filmnézés is egy módja az idő kellemes […]

társasjáték vásárlás
társasjáték vásárlás

Gémklub társasjáték webáruház szerint több dologra is érdemes figyelned, mielőtt megvennéd a legújabb társasodat. De nem is kell feltétlenül egy társasjáték boltra vagy webáruházra gondolni, elég, ha egy analógiában gondolkodunk. Ahogy a társasjátékok, például a filmnézés is egy módja az idő kellemes eltöltésének. De ugyanúgy, ahogy az emberek egészen más jellegű filmeket szeretnek nézni (az igazán régi, francia, fekete-fehér művészfilmektől kezdve a legújabb Marvel sorozatokig), a társasjátékok világa is ilyen sokszínű. Nézzünk néhány hozzáállást, hogy hogyan is érdemes társasjátékot választani, vásárolni.

 

Ha teljesen újak vagyunk a témában…

…akkor is van sok egyszerű út ahhoz, hogy jó társasokat találjunk. Mióta megismertük a COVID-19 szót és vírusjárványt, nagyon sokan estek bele ebbe a kategóriába. Ők (voltak) azok, akik a klasszikus „belépő jellegű” (igaz a belépő szintű szókapcsolatot a legkevésbé komplikált társasokra is használják), „társasjáték népszerűsítő” játékokkal indultak útnak: ezekből fogyott a legtöbb készlet az utóbbi időszakban. Azonban itt is egészen más nevekkel találkozunk, ha családi játékokat keresünk, ha logikaiakat, ha a párunkkal játszanánk kettesben vagy éppen baráti társasággal.

A Spiel des Jahres (Az év játéka) díj általában elég jól mutatja azt, hogy egy népszerű, könnyen tanulható, élvezetes játékról van szó és mindig érdemes lehet egy ilyet kipróbálni, akár egészen egy vagy több évtizeddel ezelőttről is. Bár érdemes azért észben tartani, hogy sokak szerint kb. 1995 környékén, a Catan telepesei nevű játékkal indult be egy társasjáték-forradalom, amely egyre jobb játékokat hozott és hoz el nekünk.

Szintén nagy segítség lehet, ha egy kicsit böngészgetjük a TOP 50-es listákat: legalábbis ha az ízlésünk nem egészen más, mint a legtöbb emberé: ezek a közönség – és a társasjáték kritikusok igényeit leginkább kielégítő darabok könnyen lehet, hogy nekünk is nagy kedvencekké válnak.

 

Tematikus keresés

Lehetnek olyanok is, akik egy-egy témában szinte bármit szívesen kipróbálnának. Lehet itt szó egy hardcore Harry Potter, Star Wars, Bogyó és Babóca, egy Marvel szuperhős vagy éppen a zombi apokalipszisok szerelmeséről. Különböző társasokat szinte minden különböző népszerű témában találhatunk.

 

Egymással akarunk konfrontálódni vagy inkább együtt harcolni egy külső ellenséggel?

A társasjátékoknak alapvetően három nagy típusa van a konfrontáció szintje alapján:

– a kooperatív társasokban a játékosok egymással szövetkezve küzdenek valami ellen (például a furcsán aktuális Pandemic egy világjárványban),

– a kompetitív / versengő társasok, ahol a játékosok részben a saját pecsenyéjüket sütögetik, részben képesek keresztbe tenni egymásnak (valószínűleg ide tartozik a legtöbb társasjáték) és a

– konfrontatív játékok, amelyben az a cél, hogy a másikat kiüssük a nyeregből.