Szolgálatás

Napelem elszámolás 2023 – az utolsó „boldog év”, vagy mégsem?

Summary

Aki követőben van és volt a napelemes kérdések változásával, az valószínűleg tudja, hogy hogyan és merre mozdult a világ az elmúlt 2 évben, ráadásul azt is, hogy milyen hatalmas mértékben. Nemrég még vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni arra, hogy […]

Aki követőben van és volt a napelemes kérdések változásával, az valószínűleg tudja, hogy hogyan és merre mozdult a világ az elmúlt 2 évben, ráadásul azt is, hogy milyen hatalmas mértékben. Nemrég még vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni arra, hogy egy háztartás javarészt fotovoltaikus rendszerből legyen képes előállítani a mindennapjaihoz szükséges energiát. Aztán jött egy őrületes fordulat és nemhogy támogatást nem lehetett ilyen célokra igényelni, de még a meglévő elszámolási módot is megszűntették. A napelem elszámolás 2023 évben ugyanis már csak azoknak működik az úgynevezett szaldós rendszerben, akik tavaly őszig megigényelték a hálózatra való csatlakozást. Persze sokaknak még ez is kínaiul van: a lényeg az, hogy akik ezután szeretnének csatlakozni a hálózatra, azoknak vagy nem lehet, vagy jóval gyengébb feltételek mellett, garantálva ezzel a beruházás jelentősen hosszabb megtérülését.

A napelemrendszer.info oldal teljes mértékben nyomon követte ennek az ügynek a változását és minden újabb információt közöltek a weboldalukon. Aki szeretné gyorsan végigolvasni, hogy mik is történtek napelemes fronton itthon az elmúlt években, azoknak ajánlom, hogy látogassanak el az oldalukra. A napelem elszámolás 2023-ban jelentős fordulatot vett. Aki eddig szaldós volt persze, az megkapta a lehetőségét annak, hogy még jó pár évig az is maradhasson. De azok, akik egyébként most szerettek volna becsatlakozni a zöld energiát felhasználók körébe, hogy végre kezdett elérhető áruvá válni a napelem – na azok aztán nem kapnak már szaldós lehetőséget. Ez persze valamilyen formában biztosan módosulni fog a közeljövőben, de az biztos, hogy olyan kedvező módon már biztosan nem lehet majd napelemet telepíteni a megtérülés szempontjából, mint korábban.

Sokszor említettem már a szaldó kifejezést, de még nem magyaráztam meg. A napelem elszámolás 2023 előtt a legtöbb esetben szaldós elszámolással történt, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a háztartás a napelemes termelésével rácsatlakozhatott a központi hálózatra. Ez pedig azért volt jó, mert amikor a háztartás nem használta el a megtermelt energiát, akkor azt a szolgáltató tőle megvette, a visszatáplálás lehetséges volt, aminek végeredményéül csak az elhasznált és a megtermelt energia különbözetéből fakadó díjat kellett megfizetni a szolgáltatónak. Ez azért volt nagyon kedvező, mert hazánkban a négy évszaknak köszönhetően a napelemes rendszereknek igen nagy különbség van a hatékonyságukban a téli és a nyári időszak között. Nyáron gyakori, hogy még egy jól méretezett rendszer is többet termel, mint amennyit a háztartás el tud használni és ezért garantált a visszatáplálás. Míg ezzel szemben a téli időszakban sokkal rosszabb értékeket mutat a napelem, nem ritka, hogy a teljes hatékonyságának pusztán a tíz-húsz százalékát képes megtermelni a téli hónapokban. A szaldó miatt viszont az éves villanyszámlán ez nem látszott meg, hiszen a téli és nyári időszakok ellentétes termelése kiütötte egymást, kellő volt a kompenzálás és végeredményként szépen lassan közelített a család a nullás villanyszámlához.

Az óriási különbség most az, hogy ennek a visszatáplálásnak a lehetőségét vették el a szaldós elszámolás megszüntetésével, vagy felfüggesztésével, mert hát majd meglátjuk, hogy meddig maradhat ez így. Vannak ugyanis olyan EU-s direktívák, amiket nem tudunk figyelmen kívül hagyni – mármint mi, magyarok -, ha azt akarjuk, hogy megérkezzenek az egyes támogatások a jövőben is.

Éppen ezért a napelemrendszer.info oldalának követése szerintem egy hasznos dolog lehet a jövőben is mindenki számára, aki szeretne naprakész maradni a napelemek tekintetében. A napelem elszámolás 2023 évben meg hát olyan, amilyen, de várjuk ki, mit hoz még nekünk a jövő.