Szolgálatás

Siófoki szállások összehasonlítása egy helyen?

Summary

Balatoni nyaralás? Esetleg tavaszi, őszi kirándulás vagy egy téli kiruccanás? Siófok nem véletlenül népszerű egész évben. Az alábbiakban át fogjuk nézni, hogy a kb. 25.000 fő népességű város miről nevezetes, miért kedvelt és hogyan is lehet megtalálni a lehető legjobb […]

Balatoni nyaralás? Esetleg tavaszi, őszi kirándulás vagy egy téli kiruccanás? Siófok nem véletlenül népszerű egész évben. Az alábbiakban át fogjuk nézni, hogy a kb. 25.000 fő népességű város miről nevezetes, miért kedvelt és hogyan is lehet megtalálni a lehető legjobb szállásokat itt. De mielőtt továbblépünk, hadd jegyezzük meg azoknak, akik nem szeretnek sokat olvasni, hogy a www.szallaskeres.hu weboldalon egy helyen megnézheted, hogy jelenleg milyen szabad szálláshelyek vannak Siófokon.

Siófok népszerűsége dióhéjban

1, A földrajzi elhelyezkedés

Mint tudjuk, Magyarország lakosságának kb. egy ötöde Budapesten él, míg ha az agglomerációt is hozzátesszük a főváros területéhez, több mint minden harmadik magyarországi lakos itt él és dolgozik. Ezt figyelembe véve rögtön fény derülhet arra, hogy miért nem Keszthely vagy Balatonmáriafürdőé az a hely, ami jelenleg Siófokot illeti: Budapestről Siófok elérhető autóval kicsit több mint 1 óra alatt, míg az Intercity vonatokkal a menetidő nem több mint 1 óra 20 vagy 1 óra 44 perc. Azonban a vonatot érdemes észben tartani, mint járható utat nyáron, amikor a sztráda és akár a régi 7-es út is teljesen bedugul, így az autó nem a legszerencsésebb megoldás, főleg, amikor igazi strandidő van.

 

2, A város mérete

A Balaton melletti települések nagy része az év jelentős részében gyakorlatilag zárva van. Bár nem nevezhetjük őket szellemfalvaknak vagy -községeknek, funkcionális, jól működő közösségeknek szintén nem. Siófok ezzel szemben rengeteg szállást és különböző programokat ajánl mind a négy évszakban.

 

3, A Balaton fővárosának hosszú története

A történelem iránt érdeklődők ritkán veszik emiatt az irányt Siófok felé, de sokat jelent, hogy míg egyes Balaton melletti települések néhány évtizede alakultak, Siófok már az ókorban is lakott volt. Közel kétezer évvel ezelőtt, a római időkben is létezett itt közösség, míg az államalapítás után is megjelenik okiratokban, mint település.

Logisztikai szerepe fontos volt ezután is, a török időkben erőd és hadikikötő épült itt.

A 19. században komoly fejlődésnek indult, többek között földrajzi helyzete miatt: 1810-től az Erdélyt és Adriát összekötő postakocsi útvonalán már állomás volt itt. Már ezelőtt elkezdődött a vízszabályozás a településen. Az 1840-as években, amikor gróf Széchenyi István közbenjárásával elindult a gőzhajózás a Balatonon, Siófok kiemelt szerepet kapott.

Az 1860-as években elkészült a vasút, ami Budapestet Nagykanizsával kötötte össze, amelyben fontos megálló volt a siófoki vasútállomás is. Ezután nem sokkal megépült az új, mólokkal védett hajókikötő és egy új Sió-zsilip is.

Ekkortól, részben a nagy számú zsidó közösségnek köszönhetően, a város hírneve, mint igényes, minőségi üdülőhely, felívelésnek indult.

A második világháború során nagy károk érték a várost, míg az 1950-es évek végétől indultak újra az idegenforgalmi fejlesztések, 1962-ben felépült az első szállodasor és a lakások építése is felélénkült. Az 1970-es évek elején pedig autópályán is el lehetett érni Siófokot.

Manapság a városra jellemző a történelmi emlékek jó állapota és tiszteletben tartása, a mediterrán és a családbarát hangulat, de az éjszakába nyúló bulik is, ahol az idő legnagyobb részében jól megférnek egymás mellett a helyiek és az ide látogatók érdekei és elképzelései.

 

Milyen szállást érdemes választani Siófokon?

Az utazás az egyik olyan terület, amely nemcsak az utóbbi másfél évben, az új típusú koronavírus világjárvánnyal alakult át nagy mértékben, de az internet megjelenésével és napi szintű használatával is. Míg   10 évvel ezelőtt gyakori volt, hogy a hátizsákos turisták hostelből (diákszállásról) hostelbe és panziókba siettek, hogy megtalálják, melyik a legolcsóbb és épp nincs teli, ma már mindez könnyen lerendezhető egy okostelefonról.

De nemcsak a hátizsákos turisták, hanem az utazni vágyók, például családok élete is sokkal egyszerűbb, mivel közvetlenül is könnyedén lehet szállást foglalni. A szallaskeres.hu weboldalon az összes találatot rendezhetjük olcsók elől / drágák elől / válaszidő szerint és vendégértékelés szerint is.

Siófokon a cikk írásának a pillanatában 236 elérhető szállás található. Foglalásra fel!