Szolgálatás

A sajtfogyasztás legfőbb előnyei

Summary

Az utóbbi években a növényi alapú étrendek népszerűségével a tejtermékek, ezzel együtt a sajtok fogyasztása is egyre csökkenő tendenciát mutat, s egyre többen térnek át az alternatív tejpótlók fogyasztására. A tejtermékeket illetően általában kettős kép él a fogyasztók tudatában. Sokan […]

Az utóbbi években a növényi alapú étrendek népszerűségével a tejtermékek, ezzel együtt a sajtok fogyasztása is egyre csökkenő tendenciát mutat, s egyre többen térnek át az alternatív tejpótlók fogyasztására. A tejtermékeket illetően általában kettős kép él a fogyasztók tudatában.

Sokan tartanak tőlük magas zsírtartalmuk miatt, míg mások egyszerűen elvi okok miatt zárják ki a sajtokat és a tejtermékeket az étrendjükből. Ma már szerencsére egyre inkább kezd világossá válni, hogy a tejtermékek és sajtok feltételezett negatív, gyulladásgátló hatása alaptalan, sőt a kutatások azt igazolják, hogy a rendszeres sajtfogyasztás számos betegség megelőzésében segíthet. Így a sajtot mindenképpen érdemes felvenni az egészséges étrendet szem előtt tartó bevásárlólistára.

Kis európai sajtkalauz

A sajt fogyasztása és készítése gazdag hagyománnyal rendelkezik az európai kontinensen. A sajtkészítés kezdetei egészen az időszámításunk előtti 6000-es évekre tehetőek, Európában pedig a Római Birodalom összeomlása után terjedt el a sajt készítésének technólógiája. A sajtkészítést az egyes országok a saját területi és éghajlati lehetőségeik szerint alakították. A ma ismert európai sajtok legtöbbje a középkorban vagy az az utáni időszakban alakult ki. A legnagyobb sajtkészítő országok közé Franciaország, Svájc, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, Anglia és Görögország tartozik. Ezen országok legismertebb sajtjait napjainkban már megtaláljuk a nagyobb áruházak polcain is, s kedvezményes áron szerezhetjük be őket a Lidl akciók vagy Tesco akciós újságokban meghirdetett Tesco akciók révén. A Kaufino portálon egy helyen összegyűjtve található meg az összes népszerű hazai áruház akciós kínálata, valamint az általuk kínált akciós áruk a szórólapokról.

Ha sajtról van szó, legtöbbünknek Franciaország jut eszébe elsőként. A francia sajtkínálat rendkívül szerteágazó, minden régiónak megvannak a maga egyedi karakterű termékei. Franciaországban a tehén- és juhtejből készült sajtoknak, valamint a kecskesajtok fogyasztásának és készítésének egyaránt nagy hagyománya van. A legnépszerűbb francia sajtok közé a Comté kemény sajt, a fehérpenészes Brie, illetve Camembert sajt, valamint a kékpenészes Roquefort sajt tartozik

Svájc legismertebb alpesi és hegyei sajtjai a lyukacsos Ementáli, a  Gruyére, valamint az Appenzeller. A holland sajtok legismertebb képviselője az olvadós Gouda, valamint a karakteres Old Amsterdam. Az olasz sajtok közül érdemes kiemelni az érett, karakteres parmezánt, amelyet fűszerként érdemes használni, a kékpenészes Gorgonzola sajtot, a puha Mozzarellát, valamint a Mascarpone krémsajtot is. Spanyolországban népszerűek a juhtejből készült sajtok, köztük a Manchego. Görögország legismertebb sajtja a juh- és kecsketej keverékéből készülő krémes Feta sajt, amelyet a legtöbben a népszerű görög saláta alkotóelemeként ismerünk. Anglia legnépszerűbb sajtja a Cheddar, valamint a kékpenészes Stilton.

A fent felsorolt európai sajtok ma már nemcsak delikát boltokban, hanem a hazai nagyáruházakban is beszerezhetőek, ráadásul jóval kedvezőbb áron. A Tesco akciós újságokban a Tesco Finest sajtokra vonatkozó Tesco akciók révén vagy éppen a Lidl áruházak akciós ajánlatainak köszönhetően minőségi külföldi tehén-, juh- kecskesajtokat vásárolhatunk előnyös áron.

Napi egy kocka sajt az egészségért

Sokakban él még az a tévhit, hogy a sajtfogyasztás egészségtelen magas zsír-, illetve koleszterintartalma miatt. Ma már azonban egyre több kutatás tanulmány cáfolja ezt a feltételezést, bemutatva a sajt rendszeres fogyasztásának pozítív egészségügyi hozadékait. Természetesen amennyiben valaki tejallergiában szenved vagy laktózérzékeny, akkor számára valószínűleg egyáltalán javasolt a sajtfogyasztás, vagy csak kisebb mennyiségben szabad ennie – ez nagyban függ az intolerancia mértékétől, de attól is, hogy milyen fajta sajtról van szó. Az érettebb kemény sajtokat általában a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. 

Egy tanulmány szerint napi 40 gramm sajt rendszeres fogyasztása pozitív hatással van az egészségünkre. Ez a mennyiség mintegy 10%-kal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát, valamint 14%-kal kisebb az esélye a szívbetegségek kialakulásának rendszeres sajtfogyasztók körében. A sajtok magas zsírtartalmát némiképp ellensúlyozza a szintén magas kalciumtartalmuk, melynek köszönhetően a telített zsírokból kevesebb szívódik fel a szervezetben. A sajtban megtalálható telített zsírok a “jó” koleszterin szintjét emelik, míg a “rossz” koleszterin szintjét csökkentik. Éppen ezért az egészséges étrendnek a jó minőségű, elsősorban érlelt sajtok részét képezhetik.

Mit rejtenek a sajtok?

A sajtok többi tejtermékhez hasonlóan a legjobb természetes kalciumforrások közé tartoznak. A kalcium kiemelt szerepet tölt be az egészséges csontozat és fogazat, valamint a normál vérnyomás fenntartásában. A sajt emellett kiváló fehérjeforrás. A sajtban található kazein fehérje biológiai értéke rendkívül magas, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. A kazeint a sportolók előszeretettel fogyasztják, ugyanis kiváló fehérjeforrás révén, segít az izmok regenerációjában és megfelelő épülésükben.

A sajtok rengeteg káliumot, foszfort és magnéziumot tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak a szívizomzat működésére. A sajtban megtalálható magnézium elősegítheti a stressz, valamint a szorongás enyhítését is. A sajtokban a joghurtokhoz hasonlóan szintén megtalálhatóak a probiotikus hatásért felelős baktériumok. Érdemes az érettebb sajtokat választani, mivel ezek természetes probiotikumot tartalmaznak, amely segít bélflóránk egészségének fenntartásában és az immunrendszert is támogatják.

A sajtfogyasztás a cukorbetegek számára is ajánlott. Alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően segítenek a vércukorszint szabályozásában. A sajtok magas fehérje- és zsírtartalmuknak köszönhetően a lassan felszívódó energiaforrások közé tartoznak, ezzel támogatják az agyműködést és a memóriát.

Szerencsére ma már minden nagyobb áruházban vásárolhatunk jó minőségű, érett sajtokat, Európa minden tájáról. A Tesco akciós újságokban kiírt Tesco akciók, valamint Spar vagy Lidl üzletek rendszeres akciói révén ezeket a tejtermékeket kedvezményes áron szerezhetjük be, amit az egészségünk s a pénztárcánk egyaránt meghálál.